Több mint fél évszázad után kap vissza egy több száz éves maja urnát Mexikó az Egyesült Államoktól.

A detroiti mexikói konzulátus és a Albion College képviselői aláírták az erről szóló megállapodást a Michigan állambeli bölcsészettudományi főiskolán - közölte a mexikói külügyminisztérium.

Az urna a dél-mexikói Lacandon őserdőből származik, az 13-16. században készült agyagból. Egy kutató akkor vitte magával az Egyesült Államokba, majd ajándékozta később az albioni főiskolának, amikor még Mexikóban nem korlátozták a kulturális javak kivitelét az országból.

A most visszaadott maja urnaForrás: INAH

A megegyezés szerint a különleges ereklyét a San Cristóbal de las Casas dél-mexikói kisváros múzeumába kell eljuttatni, ahol már kiállítottak egy ugyanilyen urnát.

Ennek a maja urnának a visszaszerzése és két urna újraegyesítése hatalmas jelentőségű Mexikó és történelmi öröksége számára - közölte a külügyminisztérium.

Az urnát, melyet egy emberalakú istenség képe díszít, egy sziklamélyedésben találták. A maják tömjénnel töltötték meg az ilyen urnákat és barlangokba helyezték, ahol áldozatot mutattak be isteneiknek - mondta el az Albion College-ban tartott rendezvényen Joel Palka amerikai kutató.

A közép-amerikai maja civilizáció 3000 évre vezethető vissza. Virágkorát időszámítás szerint 250 és 900 között élte. A maják birodalma egykoron a mai Dél-Mexikó, Guatemala, Belize, Honduras és Salvador területét is magába foglalta.