Kik azok, akiknél nagyobb a kockázata, hogy ha elkapják a koronavírust, súlyosan megbetegszenek?

Nyíregyháza, 2021. április 3. Lélegeztetett páciens Nyíregyházán, a Jósa András Oktatókórház koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán 2021. április 2-án. MTI/Balázs Attila
Vágólapra másolva!
A túlsúlyos vagy elhízott betegeknél nagyobb a kockázata a Covid-19 súlyosabb lefolyásának - állapította meg egy ausztrál kutatók által vezetett nemzetközi tanulmány.
Vágólapra másolva!

A Diabetes Care folyóiratban publikált kutatást a Murdoch Gyermekegészségügyi Kutatóintézet (MCRI) és a Queenslandi Egyetem vezette. A tanulmány szerzői azt is megállapították, hogy a túlsúlyos vagy elhízott Covid-19-páciensek esetében annak is nagyobb a valószínűsége, hogy oxigénpótlásra vagy lélegeztetésre szorulnak, szemben az egészséges súlyú betegekkel.

A tanulmány 7244 felnőtt, Covid-19 miatt kórházba került páciens esetét vizsgálta. A betegeket 11 ország 18 kórházában kezelték, 34,8 százalékuk volt túlsúlyos és 30,8 százalékuk elhízott.

Lélegeztetett páciens Nyíregyházán, a Jósa András Oktatókórház koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán Forrás: MTI/Balázs Attila

Az elemzésből kiderült, hogy az elhízott Covid-19-páciensek gyakrabban szorultak oxigénpótlásra és 73 százalékkal nagyobb valószínűséggel vált szükségessé számukra a gépi lélegeztetés. Hasonló, de enyhébb kimenetelű következményekkel találkoztak a kutatók a túlsúlyos betegeknél is.

Kristy Short, a Queenslandi Egyetem tudósa, a kutatás egyik vezetője emlékeztetett arra, hogy az elhízást számos betegséggel hozzák összefüggésbe, köztük a szív- és érrendszeri, anyagcsere-, légúti problémákkal, valamint a súlyos kimenetelű influenza, a dengue-láz vagy a SARS-CoV-1 eseteivel.

Danielle Longmore, az MCRI szakértője hozzáfűzte: eredményeik arra figyelmeztetnek, hogy sürgősen be kell vetni olyan új stratégiákat, amelyekkel kezelni lehet az elhízás összetett társadalmi-gazdasági mozgatórugóit, valamint olyan közpolitikai intézkedéseket, mint például a gyorsételek reklámozásának korlátozása.