Az üvegházhatású gázok és az emberi tevekénységből származó aeroszolok okozzák az esőzés mértékének csökkenését Közép-Ázsia északi részén.

Közép-Ázsia az északi félteke legnagyobb szárazföldi régiója, kevés csapadék és nagy mértékű párolgás jellemzi.
Az 1950-es évek óta csökken a nyári csapadék, ami súlyos aszályokat és az északi területek növényzetének csökkenését okozta - állapították meg a Kínai Tudományos Akadémia Légkörfizikai Intézetének tudósai.
Mind a természetes tényezők, például a naptevékenység és a vulkáni eredetű aeroszolok, mind a külső faktorok, mint az üvegházhatású gázok és az emberi tevekénységből származó aeroszolok értékelésével a kutatók arra jutottak,

hogy a szárazságot eredményező tendenciát elsősorban az antropogén légköri változások okozzák.

Ezt bizonyítja például a szubtrópusi nyugati futóáramlat dél felé tolódása és gyengülése.
A szubtrópusi nyugati futóáramlat Eurázsia egyik legfontosabb szélrendszere, szorosan kapcsolódik a Közép-Ázsia északi része feletti nyári csapadékhoz.

Forrás: Szent István Egyetem

A futóáramlatban megfigyelt változások az üvegházhatású gázok és az emberi tevekénységből származó aeroszolok együttes hatásának köszönhető a Geophysical Research Letters című tudományos lapban megjelent tanulmány szerint.
Az üvegházhatású gázok emissziójának növekedése kedvez a szubtrópusi nyugati futóáramlat Egyenlítő felé történő eltolódásának, miközben az ázsiai szennyezés növekedése és az aeroszolemisszió európai csökkenése gyengíti az áramlatot - olvasható a jelentésben.
Ez a két tényező erősíti a lefelé irányuló mozgást és csökkenti a csapadékot Közép-Ázsia északi része felett.

(Forrás: MTI)