A klímaváltozás az egyik legjelentősebb hatás napjainkban, ami a természeti rendszerek működését befolyásolja. Az utóbbi évtizedek és évek történései – klimatikus változások, jelentős szárazodások, hőhullámok, erdei kisvizes élőhelyek megszűnése, új betegségek megjelenése – miatt a természetvédelemnek aktív beavatkozásokat kell tennie ezek hatásainak mérséklése érdekében.

Közismert, hogy a kétéltűek a klímaváltozás által az egyik leginkább érintett élőlénycsoport. Hosszú távú megóvásuk érdekében a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi projektet indított a Mátrában és a Keleti-Cserhát területén, ahol a vízfolyások hosszirányú átjárhatóságának visszaállítása, stabilan „működő" kubikgödrök létesítése, az erdei kisvízállások megóvása, és a hozzájuk kötődő kétéltűek, illetve egyéb védett vízi gerinctelenek védelme a kiemelt cél. 

Az égeres felújított túlfolyója - tudományos nevén árapasztó műtárgya.Forrás: https://www.bnpi.hu/hu/hir/a-keteltuek-vedelmeben

 

A Pisztrángos-tó és környezete régóta az egyik legismertebb kétéltű szaporodó hely a Mátrában, és mint ilyen, az egyik legrégebben vizsgált helyszín is. Az ingadozó vízjárás és a feliszapolódás következtében a tó részleges kotrását már el is végezték, az árnyékoló fák részleges megnyesésével pedig a behulló levelek mennyiségét tudják csökkenteni. A tónál és az alatta levő égeresnél is modern műtárgyak (zsilip és árapasztó műtárgy - túlfolyó) beépítését hajtották végre, illetve tervezik megvalósítani.

Hím pettyes gőte (Lissotriton vulgaris). A pettyes gőte az ország egész területén gyakori, ahol szaporodásra alkalmas víztestet talál. Középhegységi és alföldi tájakon egyaránt előfordul.Forrás: https://www.bnpi.hu/hu/hir/a-keteltuek-vedelmeben

A munkákat a természetvédelmi érdekek legmesszemenőbb figyelembevételével végzik, odafigyelve a tó környezetének élővilágára, különös tekintettel az itt előforduló védett növényekre. A munkák ideje alatt az építési területet körbeszalagozták, és rövid ismertető táblával be is mutatják a projekt aktuális lépéseit. Bár a munkákat a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság végezteti el, a terület az Egererdő Erdészeti ZRt vagyonkezelésében van, így minden tevékenység velük előzetesen egyeztetett módon zajlik.

Gyepi békák (Rona temporaria) násza. Magyarországon a gyepi béka szórványos, magasabb hegyvidékeinkhez és hűvösebb, csapadékosabb tájainkhoz kötődik. Megtalálható az Északi-középhegységben, a Pilis–Visegrádi-hegységben, a Mecsekben, valamint az Alpokalján.Forrás: https://www.bnpi.hu/hu/hir/a-keteltuek-vedelmeben

A munkálatok idejére kérik a kirándulók türelmét és megértését, hogy annak végeztével a kétéltűek számukra kedvezőbb állapotú élőhelyet, a kirándulók pedig egy megújult pihenőhelyet kaphassanak vissza.

(Forrás: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság)