Lenyűgöző, háromdimenziós körutazásra hív a Google Earth. Az alkalmazás legújabb funkciója lehetővé teszi, hogy visszatekintsünk a múlt bármelyik napjára, egészen 1984-ig. Ez az első videó, ahol jól látszik az is, hogyan változtatta meg a klímaváltozás a Föld arcát az elmúlt 37 évben.

A Google maga is kiemelt néhány olyan területet, amelyeket érdemes megnézni: például az Alaszkában visszavonuló Columbia-gleccsert, vagy a folyamatosan változó tengerpartot a massachusettsi Chatham körül. Láthatjuk a városok épülését, valamint és az erdők eltűnését egy szempillantás alatt, egyetlen timelapse videóként.Az alkalmazásban kereshetünk egy adott helyet a Földön vagy böngészhetünk öt javasolt kategória közül: Erdők változása, Törékeny szépség, Energiaforrások, Melegedő bolygó és Városi terjeszkedés.

Több mint 800, úgynevezett „kiemelt csomaghoz" is hozzáférhetünk, amelyeket a Google állított össze: ilyen többek között a napfarmok terjeszkedése, a folyók folyásirányának változása, a tavak kiszáradása.

Bolygónk az elmúlt fél évszázadban gyors környezeti változásokon ment keresztül, ami látványosabb, mint az emberiség történelmének bármely más periódusában – mondta Rebecca Moore, a Google Earth Earth Engine & Outreach igazgatója a ScienceAlert online tudományos portálnak. – Sokan tapasztaltuk ezeket a változásokat saját közösségeinkben, míg más emberek számára a klímaváltozás következményei, mint az olvadó jégsapkák és visszahúzódó gleccserek elvontnak és távolinak tűnnek.

Jól láthatók a felvételeken az elmúlt 37 év változásaiForrás: Google Earth

Az új timelapse funkció a Google Earth által összegyűjtött mintegy 24 millió műholdas fotót használja.

Az adatokat a NASA, az US Geological Survey (USGS), az Európai Unió és az Európai Űrügynökség (ESA) gyűjtötte. Az új képek szabadon hozzáférhetők és felhasználhatók, miközben világosabb képet ad a változó bolygóról.

Ha kíváncsi a bolygó elmúlt 37 éves változására, kattintson ide.