A bőrrák azonnali, automatikus és fájdalommentes diagnosztizálására optikai módszert fejlesztettek ki izraeli kutatók - közölte a Tel Aviv-i Egyetem (TAU).

Ez a nem invazív módszer más, mint a rutinszerűen használt, hosszabb időt és műtétet igénylő módszer - olvasható az intézmény által a Medical Physics című tudományos folyóiratban bemutatott tanulmányban.

Az új fejlesztéstől azt várják, hogy forradalmasítja a bőrrák, és talán a rák más fajtái diagnosztizálásának területét és ezzel életeket menthet meg.

Az új technológia, amely speciális optikai szálakon alapul, képes különbséget tenni a bőrön kialakult jóindulatú és rosszindulatú elváltozás között és még a bőrrák egyes változatait is meg tudja különböztetni, például az életveszélyes melanomát és a szintén rosszindulatú, de kevésbé veszélyes elváltozásokat.

Forrás: Dreamstime

Már mintegy 100 kórházi páciensnél sikeresen alkalmazták a módszert.

"A láthatóval ellentétben az infravörös tartományban a különböző anyagoknak különböző színük van az adott anyag kémiai összetevőitől függően. Ez alapján rájöttünk arra, hogy az ilyen színek azonosítására képes műszerekkel megkülönböztethető az egészséges bőr, a jóindulatú elváltozás és a rosszindulatú elváltozás, mert mindegyiknek más a színe, így azonosítható a melanoma is" - fejtették ki tanulmányukban a szakemberek.

A tudósok ezeknek a színeknek az azonosítására képes innovatív rendszert fejlesztettek ki. Az optikai szálakkal képesek azonnal azonosítani a vizsgált elváltozás színét.

(MTI/Hszinhua)