Nagy valószínűséggel az eddig vélttel ellentétben a tirannoszauruszok nem magányos ragadozók voltak, hanem a farkasokhoz hasonlóan csapatban vadászhattak egy új kutatás szerint.

A paleontológusok a Utah állam déli részén fekvő Grand Staircase-Escalante National Monument Nemzeti Parkban lévő lelőhelyen egy hét évvel ezelőtti feltárása nyomán jutottak erre a következtetésre. Ott több tirannoszaurusz maradványára bukkantak.

A csontok és kövek geokémiai elemzése alapján az Arkansasi Egyetem tudósai megállapították, hogy a dinoszauruszok ugyanazon a helyen múltak ki és temetődtek be, nem több helyszínről mosódtak össze a fosszíliák.

A utahi helyszín már a harmadik tömeges "tirannoszaurusz-sír", melyet Észak-Amerikában találtak. Ez megerősíti azt a húsz évvel ezelőtt megalkotott elméletet, amely szerint falkákban élhettek ezek a ragadozók.

Még több vizsgálatra van azonban szükség a teória alátámasztására Kristi Curry Rogers, a Macalester College kutatója szerint, aki a feltárásban nem vett részt.

Lehetséges, hogy ezek az állatok egymás közelségében éltek, de nem együtt mozogtak csoportként és csak a nehéz időkben gyűltek össze az élelem és egyéb források közelében - véli a tudós.
A területet 2014-ben fedeztek fel, később a "szivárványok és egyszarvúk bányája" nevet kapta a benne talált nagy mennyiségű fosszília miatt. Felfedezése óta folynak itt a feltárások a terület nagysága és a csontok száma miatt.

Vadászó tirannoszauruszokForrás: leemage/©Raul Lunia/Novapix/Leemage/Raul Lunia

A tirannoszauruszok társas létének elméletét több kutató is megkérdőjelezi, mivel véleményük szerint ezek a dinoszauruszok nem rendelkeztek megfelelő aggyal ahhoz, hogy szofisztikált társas kapcsolatokat alakítsanak ki.

A tirannoszauruszok mellett a tudósok találtak hét teknősfajt, több hal- és rájafajt, két másik dinoszauruszfajt és egy Deinosuchus alligator fiatal egyedének szinte teljes csontvázát. Ezek az állatok a vizsgálatok szerint nem együtt pusztultak el.

 (MTI/AP)