Falkában vadászhattak a tirannoszauruszok

novtdin0331800h Cretace Theropode Novapix HUNTING ILLUSTRATION EARTH Nanotyrannus Triceratops Mesozoic Dinosaure Faune Histoire De La Terre Terra Animale Dinosauro Faun FAUNA Mesozoique Ornithischien Terre Caccia
Nanotyrannus et triceratops - Nanotyrannus and triceratops - Nanotyrannus etait le plus petit membre de la famille des Tyrannosaurides; il est apparu il y a environ 75 millions d'annees en Amerique du Nord. La taille totale de l'animal est estimee a un peu plus de 5 m de long pour un poids d'environ 500 kg. Coureur rapide et agile, il est ici represente attaquant un triceratops. Nanotyrannus is a genus of tyrannosaurid dinosaur, living about 75 million years ago in North America. Smaller than Tyrannosaurus, with thinner and more blade-like teeth, this dinosaur is seen here hunting a triceratops ©Raul Lunia/Novapix/Leemage
Vágólapra másolva!
Nagy valószínűséggel az eddig vélttel ellentétben a tirannoszauruszok nem magányos ragadozók voltak, hanem a farkasokhoz hasonlóan csapatban vadászhattak egy új kutatás szerint.
Vágólapra másolva!

A paleontológusok a Utah állam déli részén fekvő Grand Staircase-Escalante National Monument Nemzeti Parkban lévő lelőhelyen egy hét évvel ezelőtti feltárása nyomán jutottak erre a következtetésre. Ott több tirannoszaurusz maradványára bukkantak.

A csontok és kövek geokémiai elemzése alapján az Arkansasi Egyetem tudósai megállapították, hogy a dinoszauruszok ugyanazon a helyen múltak ki és temetődtek be, nem több helyszínről mosódtak össze a fosszíliák.

A utahi helyszín már a harmadik tömeges "tirannoszaurusz-sír", melyet Észak-Amerikában találtak. Ez megerősíti azt a húsz évvel ezelőtt megalkotott elméletet, amely szerint falkákban élhettek ezek a ragadozók.

Még több vizsgálatra van azonban szükség a teória alátámasztására Kristi Curry Rogers, a Macalester College kutatója szerint, aki a feltárásban nem vett részt.

Lehetséges, hogy ezek az állatok egymás közelségében éltek, de nem együtt mozogtak csoportként és csak a nehéz időkben gyűltek össze az élelem és egyéb források közelében - véli a tudós.
A területet 2014-ben fedeztek fel, később a "szivárványok és egyszarvúk bányája" nevet kapta a benne talált nagy mennyiségű fosszília miatt. Felfedezése óta folynak itt a feltárások a terület nagysága és a csontok száma miatt.

Vadászó tirannoszauruszok Forrás: leemage/©Raul Lunia/Novapix/Leemage/Raul Lunia

A tirannoszauruszok társas létének elméletét több kutató is megkérdőjelezi, mivel véleményük szerint ezek a dinoszauruszok nem rendelkeztek megfelelő aggyal ahhoz, hogy szofisztikált társas kapcsolatokat alakítsanak ki.

A tirannoszauruszok mellett a tudósok találtak hét teknősfajt, több hal- és rájafajt, két másik dinoszauruszfajt és egy Deinosuchus alligator fiatal egyedének szinte teljes csontvázát. Ezek az állatok a vizsgálatok szerint nem együtt pusztultak el.

(MTI/AP)