Vajon hogyan tud egy éjszakai bagoly reggel korán felkelni?

alvás, ébredés
Ha valaki eleget alszik, az pozitívabb szemléletet eredményezhet
Vágólapra másolva!
Vannak, akik akkor ébrednek, amikor a nap még csak éppen felkelt: ilyenkor futni mennek, majd bőségesen reggeliznek. A korai ébredés viszont kimerítőnek tűnhet a későn kelők számára. A tudományt azonban régóta érdekli a kérdés: válhat-e egy éjszakai bagolyból koránkelő?
Vágólapra másolva!

Az éjszakai baglyok mindig irigyelik a koránkelőket, míg a koránkelők sokszor bámulattal néznek azokra, akik képesek éjszaka sokáig fent maradni.

Az ébredés sokszor nehézkesnek bizonyulhat Forrás: Pexels

– mondta Michelle Drerup, a clevelandi klinika magatartási alvásgyógyászának igazgatója a LiveScience online tudományos portálnak. – Egy igazi éjszakai bagoly nem igazán érzi jól magát eleinte, amikor reggelente korán kell kelnie, különösen akkor, ha elkezdi egyre korábbra kitolni az ébredés pillanatát.

Egy-egy személyt kronotípusnak neveznek attól függően, hogy éjszakai bagoly vagy koránkelő típus. Ettől függően az emberek nap bizonyos szakaszaiban valószínűleg éberebbek, mások inkább álmosabbak.

Egyénenként változik, hogy hány óra alvásra van szükségünk Forrás: Pexels

– mutatott rá Michelle Drerup. – Tudjuk például, hogy számos gén játszik szerepet annak eldöntésében, hogy egy személy késő este vagy inkább kora reggel éberebb.

A Nature Communications tudományos folyóiratban publikált tanulmány szerint gének százai társulnak a kronotípushoz: ezek befolyásolják többek között a cirkadián ritmust vagy természetes alvás-ébrenlét ciklust.

– magyarázta Drerup. – Az éjszakai baglyok például produktívabbnak és éberebbnek érzik magukat éjszaka, ezért szívesebben végeznek esti testmozgást és élnek társasági életet; mindez serkenti és erősíti hajlandóságot arra, hogy este sokáig fennmaradjanak.

A legjobb ébredéshez érdemes néhány praktikát betartani Forrás: Pexels

A kutatók szerint tehát mivel a környezet is meghatározza, hogy egy-egy személy éjszakai bagoly vagy koránkelő, ezért ennek segítségével megváltoztatható az alvás-ébrenlét ciklusa is. Azt tanácsolják, hogy

ha valaki korábban szeretne felébredni, fokozatosan hajtsa végre a változtatásokat.

Drerup szerint érdemes az ébresztőórát néhány naponta 15-20 perccel korábbi riasztásra állítani. Ezt néhány hétig ismételgetni addig, amíg az igazodik az „ideális ütemtervhez".

– hangsúlyozza Drerup. – Bár az idő múlásával kezdenek alkalmazkodni, de aztán hétvégenként ismét visszaesnek és elveszítik a lendületet.

A szakemberek szerint ezért érdemes kerülni a fényhatásokat az lefekvés előtti órában, például tartsuk magunkat távol a képernyőktől.

A természetes és mesterséges fény ugyanis egyaránt blokkolja a szervezet melatonin termelését,

amely a cirkadián ritmust szabályozza. Emellett érdemes kerülni az esti testedzéseket és az étkezési időt is korábbra kell hozni.