Ismeretlen dinoszauruszfaj maradványaira leltek a sivatagban

Illusztráció
Vágólapra másolva!
Korábban ismeretlen növényevő dinoszauruszfaj maradványait fedezték fel a világ legszárazabb sivatagában, a chilei Atacamában.
Vágólapra másolva!

Évmilliókkal ezelőtt az ősállatokat burjánzó vegetáció vette körül a most holdbéli tájnak tűnő, homokból és kőből álló vidéken.

A Carlos Arévalo chilei geológus vezette kutatócsoport Copiapó sivatagi várostól 75 kilométerre bukkant rá a maradványokra. Az állat az Arackar licanantay nevet kapta, mely kunza nyelven azt jelenti, hogy atacamai csontok. A titanoszauruszok csoportjába tartozó állatnak kis feje, hosszú nyaka és farka, valamint a többi hasonló lényhez képest szokatlanul lapos háta volt.

A közelmúltbeli paleontológiai kutatások szerint az Arackar virágzó növények, páfrányok és pálmafák között élt 66-80 millió évvel ezelőtt. Összehasonlításul: az Atacamának ma vannak olyan részei, ahol száz éve nem esett eső, így alig él meg arra növény vagy állat.

Illusztráció Forrás: Wikimedia Commons

Ritka, hogy az Andok nyugati oldalán titanoszaurusz maradványaira bukkannak, noha keletre, Argentínában és Brazíliában számos fajt fedeztek már föl. A tudósok a Cretaceous Research című szaklap friss számában közölték a dinoszauruszfaj tudományos leírását.

Az Arackar egyes titanoszauruszokhoz képest kisebbnek tűnik. Az Andok keleti oldalán, Argentínában felfedezett Argentinosaurus több mint négyszer olyan hosszú lehetett - írták a tudósok.

Az újonnan azonosított faj egyedének maradványait végül majd a chilei Természettudományi Múzeumban állítják ki, amely jelenleg a pandémia miatt zárva tart.

(MTI/Reuters)