Kétezer éves bronztükröket találtak egy temetőben

Vágólapra másolva!
Több mint 80 bronztükröt tártak fel kínai régészek egy nagyjából kétezer éves, hatalmas temetőben az északnyugat-kínai Senhszi tartományban.
Vágólapra másolva!

A 400-nál is több sírt rejtő területen a korai Nyugati Han-dinasztia (i.e. 202 - i.sz. 25) idejéből való agyagedényeket és bronztárgyakat azonosítottak a szakemberek.

A 8-22 centiméter átmérőjű bronztükröket a helyszínen végzett legutóbbi ásatási munkálatokkor tárták fel. A régészek szerint a tükröket nagyrészt a késő Hadakozó fejedelemségek kora (i.e. 475-221) és a késő Nyugati Han-dinasztia ideje között készítették.

A tükrök többségét a halottak fejéhez vagy felsőtestéhez közel elhelyezve találták meg a sírokban, és a rajtuk szereplő feliratok tulajdonosaik egy jobb élethez fűződő reményéről árulkodtak. Nem csupán a nőket, hanem a férfiakat is szépen kidolgozott tükrökkel együtt helyezték örök nyugalomra.

A történelmi feljegyzések szerint a Han-dinasztia (i.e. 206 - i.sz. 220) alapítója centralizált lakónegyedet alakíttatott ki a nemesség számára, ami nagyjából 4 kilométerre volt a temetőtől. A szakemberek úgy vélik, hogy a sírok az ott élő előkelőségek földi maradványait őrzik.

(MTI/Hszinhua)