A Hold talajából tud oxigént előállítani egy új fejlesztés

Hold, holdbázis, Artemis, Artemisz, NASA
Asztronauták a Holdon (illusztráció)
Vágólapra másolva!
A Hold talajából oxigént előállító technológiát fejlesztett egy izraeli startup cég - közölte az Izraeli Űrügynökség (ISA).
Vágólapra másolva!

"Az új technológia kövezheti ki a Holdon létrejövő, annak talajából élő, állandó emberi települések kialakítása felé vezető utat" - közölte az ISA.

A módszer célja, hogy megoldják a Földről szállítandó oxigén hatalmas költségének problémáját. A cég szerint egy kilogramm oxigénnek a Holdra szállítása a Földről mintegy 100 ezer dollárba (30 millió forintba) kerül.

Oxigénre van szükség az asztronauták légzéséhez és az űrhajók és rakéták űrbéli működtetéséhez, ugyanis ez nélkülözhetetlen az égési folyamathoz.

Az ISA támogatásával a Helios által kifejlesztett technológia oxigént és különböző típusú fémeket termel a Hold homokja által táplált reaktorral.

A Hold talajtömegének mintegy 45 százaléka oxigénből áll.

Asztronauták a Holdon (illusztráció) Forrás: NASA

Hogyan működik?

A folyamat elektrolízisen, vagyis az oxidok elektromos árammal történő lebontásán alapul.

Először a regolitot, a Hold törmelékes kőzetrétegét 1600 Celsius-fokon megolvasztják, majd az olvadékon elektromos áramot vezetnek át, amíg bugyborékoló oxigén nem keletkezik.
A folyamat melléktermékeként keletkező vas, szilícium és alumínium szintén felhasználható a holdi telepek létrehozásában.

Az új eszközt a tervek szerint a következő három év két űrmisszióján próbálják ki - közölt az ISA.

(MTI/Hszinhua)