Vandálok sértették és rongálták meg azt a nemrég felfedezett ősi helyszínt, ami a tudósok szerint Nagy-Britanniában, de az egész egykori Római Birodalom területén egyedülálló római kori maradványoknak számítanak

A Historic England régészei szerint az angliai Észak-Yorkshire-ben, egy scarborough-i építkezésen felfedezett lelet „könnyen az elmúlt évtized legfontosabb római kori felfedezése". Valószínűleg a felfedezés híre vonzotta a vandálokat a helyszínre, akik fémdetektorokkal felszerelkezve törtek be a helyszínre április 14-én éjjel.

Azt egyelőre a hatóságok sem tudták megmondani, hogy bármit elvittek volna, ám a kerítést és a földterület egyes részeit megrongálták.
Illegális tevékenységekről van tudomásunk az elmúlt héten, az újonnan felfedezett római épületek helyén – mondta a BBC-nek Keith Emerick, a Historic England ősi műemlékeinek felügyelője. – Mivel a terület régészeti potenciálja egy ideje nyilvánosan is ismert, az illegális fémfelderítés melegágyává vált.

Az épület komplexum tartalmaz egy kerek szobát és egy füdrő házat.Forrás: https://www.bbc.com/news/uk-england-york-north-yorkshire-56745840.amp

Az Egyesült Királyság számos régészeti felfedezéséhez hasonlóan a római kori maradványokat is egy építésen találták meg. Az épületkomplexum magába foglal egy köralakú központi helyiséget, és abból kiinduló termeket, továbbá egy fürdőt. A teljes terület körülbelül két teniszpálya méretű.
Számos vezető római akadémikussal beszélgettünk a felfedezésről, és megpróbálunk ezzel a páratlan lelettel összehasonlítható, másik helyet találni, de eddig nem találtunk – mutatott rá Emerick. – Tehát ebben az értelemben valóban jelentős és nagyon izgalmas lelet.

A szakemberek szerint lehetséges, hogy miután a földbirtokos megépítette a birtokot, vallási szentély vagy akár egyfajta úri klub lett belőle. Az előzetes elemzésekből kiderült, hogy a birtokot a korabeli Észak-Európa legjobb építészei tervezték, és a legkiválóbb kézművesek építették.Hogy a szokatlan leletet a későbbiekben esetleg látogathatóvá tegyék, az ingatlanfejlesztő megváltoztatta a terveket, és a római kori maradványok területét nem építik be lakóházakkal, hanem meghagyják közterületnek. Sőt,

a Historic England a közeljövőben nemzeti emlékművé kívánja minősíteni.

A közelmúltbeli rongálás fényében azonban növelik a biztonságot, hiszen az ilyen típusú bűncselekmények óriási károkat okozhatnak a történelmi jelentőségű eszközökben.