A világ összes óceánjára kiterjesztik a robotmonitoros vizsgálatot

úszó robotmonitorok
A kutatók szerint az új módszer segítségével átfogóbb képhez juthatnak az óceánokról és "egészségi állapotukról".
Vágólapra másolva!
Miután éveken át tanulmányozták a Déli-óceán jeges vizét úszó robotmonitorokkal, a tudósok a világ minden óceánján alkalmazni kezdik őket.
Vágólapra másolva!

Márciusban indult a globális óceán-biokémiai kutatási projekt (Global Ocean Biogeochemistry Array, GO-BGC) a számítógépeket, hidraulikus berendezéseket, elemeket és egy sor érzékelőt tartalmazó első 500 lebegő robotmonitor vízre bocsátásával.

A kutatók szerint az új módszer segítségével átfogóbb képhez juthatnak az óceánokról és "egészségi állapotukról".

"Az óceán a klíma, a földi élet és az élelmiszerkészlet fenntarthatóságának, rengeteg ember fehérjeellátásának rendkívül fontos eleme. Eddig nem vizsgáltuk elég alaposan" - mondta el Ken Johnson, a GO-BGC igazgatója, a kaliforniai Moss Landing-i Monterey Bay Aquarium Research Institute (MBARI) kutatója a Reutersnak.

A kutatók szerint az új módszer segítségével átfogóbb képhez juthatnak az óceánokról és "egészségi állapotukról". Forrás: https://www.facebook.com/GOBGC/photos/272881757837326

Az érzékelők az óceán nagyobb hányadát tudják egyenletesebben felmérni, mintha emberek gyűjtenének vízmintákat. "Olyan helyeken is figyelni akarjuk az óceánok egészségét, ahová ember évtizedenként egyszer jutna el" -

tette hozzá.
A MBARI laboratórium kutatói kalibrálták a savasságot vagy pH-értéket, sósságot, hőmérsékletet, nyomást, oxigén- és nitrátszintet vizsgáló szenzorokat.
A méréseket a robotok 1 kilométeres mélységben végzik, az úszó műszerállomások valamivel több mint egy hétig sodródnak az áramlatokkal. Ezután leereszkednek majdnem 2 kilométeres mélységbe, majd a felszínre emelkednek, és műholdak közvetítésével küldik adataikat a partokra. A teljes utazás tíz napot ölel fel. Az adatok, melyeket ingyen bocsátanak kutatóintézetek és iskolák rendelkezésére, segítenek pontosabb óceánmodelleket készíteni - magyarázta George Matsumoto, a MBARI oktatási vezetője.

(Forrás: MTI)