Bizarr és méretes kétéltű százlábúra bukkantak Japában

százlábú
A kétéltű Scolopendra alcyona patakmedrek közelében él a japán Ryukyu-szigetek erdőiben
Vágólapra másolva!
Mi az: közel huszonnégy lába van, az erdei patakokban úszik és hosszabb, mint a kezünk? Ezt a találós kérdést tették fel a tudósok, amikor bemutatták Japán újonnan azonosított százlábú faját. A Scolopendra alcyona az első százlábú faj, amelyet 143 év alatt felfedeztek az országban, és világszerte a harmadik úszó százlábú a Scolopendra nemzetségben.
Vágólapra másolva!

A Scolopendra alcyona körülbelül húsz centiméter hosszú, húsz lábpárral rendelkezik, és ez a legnagyobb ismert százlábú a Ryukyu-szigeteken, amely mintegy kettőszáz, nem vulkanikus szigetből áll, és amely Kyushu, Japán legdélibb szigete és Tajvan között fekszik.

A Zootaxa tudományos szaklapban publikált tanulmány szerint a faj nevét a görög mitológiából ismret Alküoné-ról kapta, akit az istenek elátkoztak és jégmadárrá változtattak, miután Héra istennőhöz hasonlította magát.

A kétéltű Scolopendra alcyona patakmedrek közelében él a japán Ryukyu-szigetek erdőiben Forrás: Tokyo Metropolitan University

A névválasztást az inspirálta, hogy az összegyűjtött S. alcyona százlábúak egyikének jade-zöld lábai hasonló színűek voltak, mint a jégmadár lábai.

Japánul az új faj neve Ryûjin-ômukade, amelynek eredete szintén a mitológiában gyökerezik. Több száz évvel ezelőtt ugyanis a Ryukyu-szigeteken az emberek százlábúak képeivel díszített zászlókkal védekeztek a ryujin, egy sárkányisten ellen, aki a legenda szerint félt ezektől a állatoktól, miután az egyik beleharapott a fülébe.

A kutatók összegyűjtötték az akkor még ismeretlen faj hét példányát, valamint a Scolopendra nemzetség két másik fajának - S. mutilans és S. subspinipes - hét százlábúját az Okinawa-jima-szigetről, a Kume-jima-szigetről, valamint a Chichi-jima-szigetről.

Megvizsgálták az állatok fizikai jellemzőit, majd genetikai elemzést végeztek.

Az állatok bizonyos fizikai jellemzőinek eltérései segíthetnek a nagyon hasonló fajok megkülönböztetésében Forrás: Pinterest

Az újonnan felfedezett százlábúak néhány példányát a patakmedencében lévő kövek alatt találták meg, ami a szakemberek szerint arra utal, hogy a S. alcyona vízben és szárazföldön egyaránt otthon érzi magát.

– mondta Katsuyuki Eguchi, a tokiói Metropolitan Egyetem Doktori Iskolájának docense, a tanulmány társszerzője a LiveScience online tudományos portálnak. – Általánosságban elmondható, hogy bár a Scolopendra fajok testmérete nagy, a szorosan kapcsolódó fajok között csak néhány morfológiai különbséget találhatunk.

A Scolopendra centipedes testfestése például nagymértékben különbözik az adott fajon belül, illetve a húsz lábpár és a speciális lábak hiánya is teljesen egyedinek számít.