Új helyre, egy Prága melletti húszhektáros mezőre költöztették a cseh főváros állatkertjének négy ritka közép-ázsiai Przsevalszkij-lovát.

A vadlovak addig élnek majd a kijelölt területen, amíg fel nem épül az állatkertben istállójuk és karámjuk.

A Przsevalszkij-lovak korábban a kihalás szélére kerültek, de ma már Mongóliában, Kínában és Kazahsztánban is újra nő a populációjuk.
Miroslav Bobek, a prágai állatkert igazgatója elmondta, hogy szeretnének sztyeppei környezetet teremteni eredeti állat- és növényvilággal és a lovakkal.
A négy kanca - Khamiina, Xicara, Lana és Gruhne - mellé az állatkert később egy csődört is beszerez a jövőbeli tenyésztéshez. 

Egy veszélyeztetett Przsevalszkij-ló legel egy prágai mezőn.Forrás: https://www.reuters.com/world/europe/prague-zoo-opens-new-home-rare-wild-horse-species-2021-04-22/

Az állatkert 1959 óta foglalkozik a Przsevalszkij-lovak tenyésztésével. Az intézmény vezető szerepet játszott a faj természetbe való visszatelepítésében. Az első vadlovakat 1988-ban szállították vissza eredeti élőhelyükre, 2011 és 2015 között pedig 18 kancát és egy csődört telepítettek vissza Mongóliába, vadon élő ménesekbe.
Bobek arról is beszélt, hogy a koronavírus-járvány miatt tavaly és idén sem tudtak vadlovakat szállítani Mongólia nyugati részére, de közben előkészítették a Przsevalszkij-lovak betelepítését Mongólia keleti vidékére.A vadlófaj Nyikolaj Przsevalszkij orosz tábornokról kapta a nevét, aki az 1880-as években készített leírást róla. Az ázsiai vagy mongol vadló, valamint takhi néven is emlegetett alfaj jellegzetessége, hogy sohasem háziasították. Eredeti élőhelye a kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Terület és Mongólia füves pusztasága. Manapság mintegy 2000 egyed él belőlük világszerte.

(Forrás: MTI)