Macskatappancs formájú, 2700 éves aranydíszek lopták be magukat az internetezők egy részének szívébe Kínában, akik szerint a leletek azt bizonyítják, hogy a macskák iránti szeretet hagyománya évezredekkel ezelőttre nyúlik vissza az országban.

Az aranydíszek, amelyek alakja a macskatappancsok középső talppárnáját és a négy lábujjat idézi, jelenleg az észak-kínai Sanhszi tartomány egyik múzeumában láthatóak és azután váltak az internetezők rajongásának tárgyává, hogy fotók és videók kerültek fel róluk az internetre.

Az öt díszt tavaly tárták fel a Jüancsü megyei Pejpaj'o temetkezési területen lévő Csou-dinasztia (i.e.1046-256) korabeli sírok egyikében

- mondta el Jang Csi-jün, a Sanhszi tartománybeli régészeti intézet kutatója és a lelőhelyen folyó ásatás vezetője.
A leleteket a sírban fekvő alak derekánál találták meg, ami alapján a régészek feltételezik, hogy a férfi öltözékének derékrészét díszíthették. 

A macskatappancs formájú aranydíszek.Forrás: http://global.chinadaily.com.cn/a/202104/22/WS6082240da31024ad0bab9cb5.html

A kínai internetezők egy része szerint a díszek arról árulkodnak, hogy a macskák iránti szeretet hagyománya évezredekkel ezelőttre nyúlik vissza Kínában, a szakértőknek azonban még meg kell erősíteniük, hogy valóban macskatappancsokat formáznak a leletek.Jang szerint a kutatók a díszek aranytartalmának megállapításán is dolgoznak.
A temetkezési terület számos Csou-dinasztia korabeli sírt őriz. A tavaly áprilistól decemberig tartó ásatási munkálatok során több mint 500 leletet, köztük agyagedényeket, jáde- és bronztárgyakat hoztak a felszínre a vizsgált kilenc sírból.

(Forrás: MTI)