Négy űrhajóst indított visszatérő űrkapszulában az űrállomásra a SpaceX

space Horizontal panoramic
A SpaceX Falcon 9 rocket, carrying the Crew-2 mission astronauts, lifts off from launch complex 39A at the Kennedy Space Center in Florida on April 23, 2021. - SpaceX launched its third crew to the International Space Station an hour before sunrise Friday, recycling a rocket and spacecraft for the first time. The Crew-2 mission, the first involving a European, blasted off from the Kennedy Space Center in Florida at 5:49 am Eastern Time (0949 GMT). (Photo by Gregg Newton / AFP)
Vágólapra másolva!
Három ország négy űrhajósa indult péntek kora reggel a floridai partokról a NASA SpaceX Crew-2 küldetésének részeként a Nemzetközi Űrállomásra.
Vágólapra másolva!

A pénteki start mindössze a harmadik alkalom volt, hogy Elon Musk magán űrhajós cége űrhajósokat indított az űrbe.

Ez egyben az újrafelhasználhatóság új korszakát is megnyitotta az emberes űrkutatásban, mivel a küldetés ugyanazt a Falcon 9 rakétát használja, amely tavaly novemberben négy űrhajóst küldött az ISS-re, és ugyanazt a Crew Dragon űrhajót, amely tavaly májusban két űrhajóst küldött és hozott vissza a SpaceX első legénységi repülése során.

A Crew-2 misszió startja Forrás: AFP/Gregg Newton

A legénység tagjai Shane Kimbrough és Megan McArthur, a NASA űrhajósai, valamint Akihiko Hoshide, a Japán Űrkutatási Ügynökség (JAXA) űrhajósa és Thomas Pesquet, az Európai Űrügynökség (ESA) űrhajósa. A tervek szerint hat hónapos tudományos küldetésre maradnak az űrállomáson.

A Crew-2 misszió angol nyelvű honlapjaA Crew-2 misszió angol nyelvű honlapjahttps://www.spacex.com/launches/index.html

A startot eredetileg csütörtök kora reggelre tervezték, de a rossz időjárás miatt péntekre halasztották. A start pénteken, magyar idő szerint 11:49-kor történt a NASA floridai Kennedy Űrközpontjának történelmi 39A indítókomplexumából.

A Crew Dragon űrhajó a tervek szerint szombaton, 11:10 körül dokkol az űrállomáshoz.

McArthur, a küldetés pilótája Bob Behnken űrhajós társának a felesége, aki tavaly májusban részt vett a NASA-SpaceX történelmi jelentőségű első küldetésében. Egy korábbi interjúban Behnken azt mondta, hogy ezúttal "rajta a sor, hogy a küldetés teljesítésére koncentráljon", és rajta a sor, hogy vigyázzon kisfiukra.

A Crew-2 misszió legénysége balról jobbra: Thomas Pesquet (ESA), Megan McArthur és Shane Kimbrough (NASA), és Akihiko Hoshide (JAXA), az űrkabin belsejében a start előtt Forrás: AFP/-

Az 53 éves Kimbrough a hadsereg veteránja és a küldetés parancsnoka. A háromgyermekes apa mintegy 189 napot töltött az űrben, és először 2000-ben csatlakozott a NASA-hoz repülésszimulációs mérnökként.

Az 52 éves Hoshide Tokióból származik, és a Crew-2 missziós szakembere lesz. Első űrrepülésére 2008-ban indult, 2012-ben pedig 124 napot töltött az ISS-en.

A 43 éves Pesquet az első ESA-űrhajós, aki részt vesz a NASA-SpaceX küldetésében. Az ISS fedélzetén is eltöltött már egy csomó időt, 2016-ban hat hónapot töltött az állomáson. A francia űrhajós a küldetés specialistájaként fog szolgálni.