Halakat, kacsákat és gémeket is láttak már Sao Paulo hírhedten szennyezett Pinheiros nevű folyójában, miután elkezdődött a megtisztítása.

Brazília legnépesebb városának eltökélt célja, hogy 2022 végére teljesen tisztvá tegye a folyót. Sao Paulo kormányzója, Joao Doria elmondta, hogy a Pinheiros megtisztítása az ország legnagyobb környezetvédelmi projektje a befektetés összegét tekintve: mintegy 4 milliárd realba (221 milliárd forintba) kerül.

Doria közlése szerint 30 ezer tonnányi felszíni szemetet távolítottak el a folyóból. A következő feladat a víz oxigénellátásának javítása és kellemetlen szagának csökkentése.

A Pinheiros folyóForrás: Wikimedia Commons

A folyók védelmével foglalkozó Rios e Ruas csoport várostervezője, Jose Bueno szerint új bicikliutak és kávézók segíthetnek abban is, hogy a helyiek közelebb kerüljenek a folyóhoz és magukénak érezzék tisztántartásának feladatát.

Ha látok egy halat a Pinheiros folyóban, életet látok. Szóval már nem valami láthatatlant védelmezünk, valami absztraktot. Azt védelmezzük, ami él" - mondta.

(MTI/Reuters)