Megérkezett a Nemzetközi Űrállomásra a SpaceX magánvállalat Crew Dragon Endeavour űrkapszulája négy asztronautával a fedélzetén - közölte szombaton a NASA.

Az amerikai űrkutatási hivatal hangsúlyozta, hogy most először használtak "újrahasznosított", vagyis egy előző űrrepülésnél használt hordozórakétát.
Az Endeavour űrkapszulát pénteken indították egy Falcon 9-es hordozórakétával a floridai Kennedy űrrepülőtérről.
A NASA közölte, hogy az űrhajó az Indiai-óceán felett 425 kilométeres magasságban csatlakozott az ISS-hez.
Ezúttal két amerikai asztronauta, Shane Kimbrough, Megan McArthur, Thomas Pesquet francia és Hoside Akihiko japán űrhajós érkezett az állomásra. 

A társaság Crew Dragon űrhajóját szállító SpaceX Falcon 9 rakáta kilövése a a NASA floridai Kennedy Űrközpontjából a Nemzetközi Űrállomásra a NASA SpaceX-2 missziója céljából. A fedélzeten Shane Kimbrough és Megan McArthur, a NASA asztronautái, Thomas Pesquet, az ESA (Európai Űrügynökség) asztronautája, valamint a JAXA (Japán Űrügynökség) aszrronautája Akihiko Hoshide.Forrás:https://www.nasa.gov/press-release/nasa-s-spacex-crew-2-astronauts-headed-to-international-space-station

Április 9-én a Jurij Gagarinról elnevezett Szojuz űrhajó csatlakozott az ISS-hez fedélzetén háromfős legénységgel. A Gagarin utasaival, Oleg Novickijjel, és Pjotr Dubrovval, az orosz Roszkoszmosz, valamint az amerikai Mark Vande Heittel együtt az állomáson a SpaceX érkezéséig tíz űrhajós tartózkodik: két orosz kozmonauta, Szergej Rizsikov és Szergej Kugy-Szvercskov, négy amerikai asztronauta, Kathleen Rubens, Michael Hopkins, Victor Glover, Shannon Walker, valamint egy japán űrhajós, Nogucsi Szoicsi.
Michael Hopkins, Victor Glover és Shannon Walker, valamint Nogucsi Szoicsi a tervek szerint április 28-án tér vissza a Földre a SpaceX űrhajójával.

(Forrás: MTI)