Messzebbre jutott és nagyobb sebességre kapcsolt harmadik tesztrepülésén vasárnap a Marson az Amerikai Űrkutatási Hivatal (NASA) minihelikoptere, az Ingenuity.

Az 1,8 kilogramm súlyú helikopter, amely az első két repülése alkalmával leginkább csak lebegett a vörös bolygó felszíne felett, ezúttal 50 métert repült, és elérte a másodpercenkénti kétméteres sebességet.A Perseverance Mars-járó megörökítette a 80 másodpercig tartó vasárnapi repülést.

A NASA szerint a felvételek a következő napokban érkeznek be a földi irányítóközponthoz.

A kutatók a marshelikopter navigációs rendszerét is tesztelték. A rendszer az előre megkapott információk alapján teljesíti az útvonalat.

Az Ingenuity első repülése:

Óriási kihívás

Az Ingenuity repülései komoly technikai kihívásokat jelentenek, egyebek között a vörös bolygó rendkívül ritka légköre miatt, amelynek sűrűsége mindössze egy százaléka a Földének.

Ez azt jelenti, hogy a minihelikopter vízszintesen forgó légcsavarjainak percenként 2400 forgást kell megtenniük a felemelkedéshez, vagyis nagyjából ötször annyit, mint egy helikopternek a Földön.A NASA már most készül a negyedik repülésre. Az Ingenuity minden alkalommal magasabbra emelkedik és bonyolultabb mutatványokat hajt végre.

Az ultrakönnyű helikopter a Perseverance Mars-járóhoz erősítve érkezett meg a Marsra február 18-án.

Az Ingenuity marsi helikopterForrás: AFP/Handout

A drón április 3-án vált le a roverről a tesztrepülések számára kijelölt 10x10 méteres területen.
Az Ingenuity csapatának május elejéig van ideje befejezni a tesztrepüléseket, hogy a Mars-járó megkezdhesse fő misszióját: olyan kőzetminták gyűjtését, amelyek a földi értelemben vett élet nyomaira utalnak a Mars múltjából.
Ennek a feladatnak a megkezdéséig azonban a Perseverance, amelyet a szakemberek csak Percyként becéznek, szemmel tartja az Ingenuityt, vagyis Ginnyt.

A nagyjából 85 millió dollárból fejlesztett marshelikopter forradalmasíthatja az űrkutatást. A NASA szerint a marshelikopterek alkalmasak lehetnek sziklafalak, barlangok és mély kráterek feltérképezésére, továbbá tudományos műszerek szállítására, valamint felderítőként segíthetik az emberek és a robotok munkáját.