Ritka tárgyak maradványait fedezték fel a régészek egy izlandi barlangban, amelyet a vikingek Ragnarök-höz, egy olyan végső eseményhez kötöttek, amely a skandináv mitológiában a világ végén vívott csata, amikor az istenek, óriások és minden teremtmény elpusztul.

A különleges leleteket rejtő barlang egy olyan vulkán mellett található, amely majdnem 1100 évvel ezelőtt tört ki. Ennek idejében hódíthatták meg a normannok Izlandot.
A kitörésnek bizonyára nyugtalanító hatásai voltak, amelyek egzisztenciális kihívások elé állították Izland újonnan érkezett telepeseit – írta egy kutatócsoport a Journal of Archaeological Science tudományos szaklapban nemrégiben megjelent publikációban.

A régészek megállapították, hogy a vikingek sziklákból építették ezt a hajó alakú szerkezetetForrás: Kevin Smith

A régészeti feltárások azt mutatják, hogy a láva lehűlése után a vikingek a barlangba mentek, és ott sziklákból csónak alakú szerkezetet építettek.

A struktúrán belül a vikingek áldozatot ajánlottak fel:

magas hőmérsékleten égették el néhány állat csontját, beleértve a juhok, kecskék, szarvasmarhák, lovak és sertések csontjait. A szakemberek szerint ezzel valószínűleg a Ragnarök-öt akarták elkerülni, ami a skandináv mitológiában a világ végén vívott csata, amelyet az Odin vezette istenek és a Lokit is soraiban tudó óriások vívnak majd meg. A Ragnarök más néven az istenek alkonya vagy istenek végzete.

A vikingek számára a hajók szimbolikus jelentőséggel bírtakForrás: Shutterstock

Az épület közelében 63 gyöngyöt is felfedeztünk, amelyek közül három Irakból származott – mondta Kevin Smith, a Brown Egyetem Haffenreffer Antropológiai Múzeumának igazgatóhelyettese és fő kurátora a LiveScience online tudományos portálnak, aki a barlangot feltáró csapatot vezeti.

A régészek a kőszerkezet közelében auripigment maradványokat is találtak, ami Kelet-Törökország egyik kedvelt ásványa és amit akkoriban tárgyak díszítésére használtak. Ennek jelenlétére Skandináviában eddig igen kevés példát találtak, ami miatt mindez különös felfedezésnek számít.
A történelmi feljegyzések azt mutatják, hogy a vikingek a barlangot a skandináv mitológia óriásának, Surtr-nek ajánlották, aki Muspellheim ura, a tűzóriások vezére. A Ragnarök alkalmával tüzes kardjával harcol, és felégeti a világot.

Modern hajók nélkül nem tudtak volna ennyire sikeresen hódítani a vikingekForrás: commons.wikimedia.org

A tudósok azt azonban még nem tudják, hogy a vikingek miért hagytak itt ilyen ritka portékákat. A harcos kereskedők a feltételezések szerint egészen a Közel-Keletig utazhattak, majd ezek az áruk kereskedelmi utakon juthattak Izlandra.

A kutatók úgy gondolják, hogy ezekkel talán Surtr megnyugtatására készültek, mert abban a reménykedtek, hogy a tűzóriások vezére az áldozatot látva talán mégsem pusztítja el a világot.

A másik elmélet szerint ezek a tárgyak a világosság istenét, Frey-t segítették. A Ragnarökben Frey és Surtr csap össze, és egymás halálát okozzák.

A vikingek körülbelül ezer évvel ezelőtt áttértek a kereszténységre. A szakemberek szerint talán ezért került a „csónakba" egy keresztet formázó tárgy is.