Carotis ultrahang- mikor van rá szükség?

carotis ultrahang
A carotis ultrahang a nyakban futó verőerek állapotát vizsgálja. Az agy irányába haladó erek átjárhatóságát tudjuk vizsgálni, fájdalmatlan módon. A nyaki ultrahang vizsgálja az erek esetleges elzáródását, szűkületét.
Vágólapra másolva!
A carotis ultrahang egy biztonságos, fájdalommentes eljárás, amelynek segítségével feltérképezhető a nyaki verőerek állapota. Hogy mikor van szükség az erek ultrahangos vizsgálatára és az hogyan zajlik, azt dr. Horváth Ilonától, az Ultrahangközpont radiológusától tudtuk meg.
Vágólapra másolva!

A carotis és annak szűkülete

A carotis a nyak két oldalán található verőér, mely vért szállít a szívből a fej felé. Két ágra oszlik, az egyik ág az agy jelentős részét, a másik ág az arc képleteit látja el vérrel

A vizsgálatra akkor van szükség, amikor felvetődik a carotis artériák szűkülete (pl. magasvérnyomás esetén), ami megnöveli a stroke kialakulásának kockázatát- éppen ezért fontos a mielőbbi diagnózis, hogy meg lehessen tenni a preventív lépéseket

A szűkületet ún. plakkok okozzák, melyek többnyire zsírból, koleszterinből, kalciumból és más anyagokból állnak.

Az ultrahangra mindenképp szükség van TIA-s esemény, illetve stroke után, valamint, megmagyarázhatatlan szédülés, egyensúlyzavar esetén, valamint, ha olyan betegség van jelen, amely növeli a stroke kockázatát.

Ilyenek a következők:

Magas vérnyomás
· Cukorbetegség
· Magas koleszterinszint
· Családi kórtörténetben stroke vagy szívbetegség
· Kóros hang a carotis lefutásának megfelelően, amelyet kezelőorvosa sztetoszkóppal észlelt
· Koszorúér-betegség

A vizsgálat során pontos képet kapunk az erek lefutásáról, az erek falának szerkezetéről, a rajtuk lévő plakk szerkezetéről és méretéről, valamint az általuk okozott szűkület mértékéről. A vér áramlását színkódolt technikával tudjuk ábrázolni, melynek segítségével az egyébként alig látható zsíros plakkok is felderíthetők, hiszen a felrakódásoknak megfelelően szín nem jelenik meg a color képen. A szűkület mértékének meghatározását a pulzus doppler technika is segíti, melynek során az áramlási sebességet és a görbe alakját figyeljük.

A nyaki erek szűkülete sokáig tünetmentes! A rizikócsoportba tartozó páciensek szűrése azért nagyon fontos, mert az időben történő beavatkozás az elzáródás okozta súlyos betegség kialakulását megelőzi.

A vizsgálat során nem csak a carotis, hanem a vertebralis (az agy hátsó területeit ellátó) artériák, valamint a karokat ellátó fő artériák állapotát is megítéljük.

A carotis ultrahang a nyakban futó verőerek állapotát vizsgálja. Az agy irányába haladó erek átjárhatóságát tudjuk vizsgálni, fájdalmatlan módon. A nyaki ultrahang vizsgálja az erek esetleges elzáródását, szűkületét. Forrás: https://www.ultrahangkozpont.hu/carotis-ultrahang

Hogy zajlik a vizsgálat?

Dr. Horváth Ilona, az Ultrahangközpont radiológusa elmondta, a vizsgálat nem igényel semmilyen előkészület, teljes egészében fájdalommentes és biztonságos (káros sugárzástól mentes). Az ultrahangos készülék fejét a nyaki erek mentén mozgatva a monitoron látható a vizsgált terület. A carotis ultrahang kb. 15-20 percet vesz igénybe, az eredményt rögtön kézhez kapja a páciens.


(Forrás: Ultrahangközpont
www.ultrahangkozpont.hu)