A korábban véltnél több szén-dioxid felvételére képes a Déli-óceán - állapították meg svájci tudósok.

A berni kutatóknak sikerült a Déli-óceán szén-dioxid-felvétele körüli bizonytalanságokat csökkenteni.
Az óceán úgy enyhíti a globális felmelegedést, hogy az emberi tevékenységgel okozott szén-dioxid-kibocsátás hatalmas tömegét nyeli el. A Déli-óceán mintegy negyven százalékkal részesedik a szén-dioxid-felvételben.
Az eddigi klímamodellek azonban nagy szórást mutattak, amikor arról volt szó, hogy a jövőben mennyi szén-dioxidot fog az óceán ténylegesen elnyelni.
"Régóta igyekeznek megoldani a problémát a kutatók. Most sikerült a bizonytalanságot körülbelül 50 százalékkal mérsékelni" - idézte Jens Terhaart, a Berni Egyetem Oeschger Klímakutató Központjának tudósát az egyetem közleménye. 

Az óceán úgy enyhíti a globális felmelegedést, hogy az emberi tevékenységgel okozott szén-dioxid-kibocsátás hatalmas tömegét nyeli el. A Déli-óceán mintegy negyven százalékkal részesedik a szén-dioxid-felvételben.Forrás: https://www.bbc.com/news/science-environment-35280895

A számítások azt mutatták, hogy a Déli-óceán a 21. század végére az eddig véltnél 14-18 százalékkal több szén-dioxidot nyelhet el.
A Science Advances szerdán megjelent számában bemutatott módszerükben központi jelentősége van az emberi tevékenységből származó szén-dioxid felvétele és a felszíni tengervíz sótartalma közötti összefüggésnek.Az alacsony sótartalmú modellekben kevesebb szén-dioxid jutott a mélybe. Magasabb sótartalomból kiindulva az ellenkezője történt: a levegőből több szén-dioxidot vett fel a víz. Mivel a berni kutatók megfigyelések alapján meghatározott sótartalommal dolgoztak, sikerült javítani a modelles előrejelzések érvényességén.

(Forrás: MTI)