Ne dobjuk ki a hajat, a megfésült kutya, macska szőrét,tegyük ki a madaraknak, mert jó fészekanyag. 

A fészekanyag összegyűjtése rengeteg jövés-menéssel jár, miközben a kisebb termetű fajok fokozottan kiszolgáltatottak a ragadozóknak, és táplálkozni sem tudnak, ezért a madarak ahol csak tudnak, próbálnak egyszerűsíteni a dolgon.

Ez az oka például annak, hogy a horgásztavak közelében a zöldikék és a tengelicek szinte kizárólag a

sajnálatos módon eldobált horgászzsinórral bélelik a fészkeiket, ami azért veszélyes, mert a szülőkre és a fiókákra tekeredve ezek fulladását vagy a lábak amputálódását okozhatja!

Természetes toll fészekanyagbázis

Bármilyen meglepően hangozzék is, a toll fészekanyagot (is) használó kis énekesek egyik legnagyobb − bár akaratlan − segítője fő ellenségük, a településeken is általánosan elterjedt karvaly, melynek etetők közelében különösen gyakori zsákmánytépőhelyein rengeteg toll marad vissza.

Ne dobjuk ki a kutya- és macskaszőrt, kiváló fészek anyag, tegyük ki a madaraknak.Forrás: Szomor Anikó

Ami hiányzik

A kistestű énekesek számára az egyik legfontosabb, de a településeken egyre kevésbé hozzáférhető fészekbélelő anyag a szőr, amit hajdanán az istállók környékén (akár a lovak, tehenek és szamarak testére szállva) gond nélkül össze tudtak szedni.

Háztáji állattartás hiányában a kutyát tartó madárbarátok tudnak sokat segíteni, ha a szükségest a hasznossal összekötve a rendszeres szőrkefélés "termékét" ősztől-tavaszig összegyűjtik és tavasszal több helyre, nagyobb mennyiségben is kihelyezik.

Kihelyezhető hagyományos fészekanyagok

Fészeképítő-anyagnak száraz füvet, kutyaszőrt (vagy fodrásztól beszerezhető hajat) és madártollat kínálhatunk fel az odúkban és a bokrok, fák ágai között fészkelő madaraknak. Hasznos trükk, hogy a kihelyezett száraz növényi szál és kutyaszőr (haj) fészeképítő-anyagot feltűnőbbé és a madarak számára vonzóbbá tehetjük madártollakkal, a talajon és az ágakon is !

Fészekanyag a talajon

A március végéig nyugodtan működtethető etetők a madarak leglátogatottabb kora tavaszi közösségi terei (áprilistól pedig az itatók és porfürdők), ezért ide is érdemes kihelyezni fészeképítéshez alkalmas természetes anyagokból: száraz növényi szálakból, mohából, kutyaszőrből, hajból (ha nincs saját "termés", kérhetünk a közeli fodrásztól is :) és tollak keverékéből álló csomókat.

Széncinege (Parus major) kutyaszőrrel bélelt fészke. (Fotó: Orbán Zoltán)Forrás: https://www.mme.hu/feszekanyag_kihelyezese

Fészekanyag ágakra drótozva

Elsősorban a kutyaszőrt vékony, lágy dróttal ágakra is felkötözhetjük.

Hálós kihelyezés

A fészekanyag ágakra drótozásával az a baj, hogy a feszes, merev hurokban a növényi szálak és a szőr gyorsan fellazul és az egész kihullhat, amint a madarak újabb és újabb adagokat húznak ki ebből. Ezt a problémát küszöbölhetjük ki a következő megoldással.

Az etetési időszak végére legalább néhány cinkegolyó és "mogyorórúd" műanyag tartóhálója kiürül. Ha nem dobjuk el ezeket, akkor nagyszerű eszközünk lesz fészekanyag zsákos kihelyezésére; nincs más dolgunk, mint a hálót megtömni a szőrrel vagy a hajjal.

Még inkább vonzza a madarakat, ha a szőrrel, hajjal és növényi szálakkal jól kitömött zsákocskába több-kevesebb madártollat is beszúrunk.

A hálós fészekanyag-kihelyezés, a zsákoscskák megtöltése és tollakkal "díszítése" remekül kapcsolható az etetők és itatók környezeti nevelési és turizmusfejlesztési alkalmazásába is.

A fészekanyagcsomók egyik fő alkotóelemét jelentő kutyaszőr sikeréről árulkodik, hogy a környék széncinegéi is előszeretettel építik be fészkeikbe ezt a puha és jó hőszigetelő anyagot. (Fotó: Orbán Zoltán)Forrás: https://www.mme.hu/feszekanyag_kihelyezese

Fáradozásunk sikere

Serénykedésünk fogadtatásáról a madarak egyértelmű visszajelzést adnak. Nemcsak a fészekanyagot gyűjtő állatokat figyelhetjük meg, de odúellenőrzésekkor látni fogjuk a fészkekbe építve azokat az anyagokat, amiket mi tettünk ki.

Sár fészekanyag fecskéknek

Az egyre szárazabbá váló tavaszokon és nyarakon mind fontosabb feladat a sár fészeképítóanyag biztosítása a fogyatkozó állományú fecskék számára.

Mit ne tegyünk ki?

Ne kínáljunk fel olyan sok elemi szálból álló fonott, vagy hosszú, vékony műszálas anyagokat (például: bálakötöző zsineget, vattát, arasznyinál hosszabb hajat), melyek szállításkor vagy a fészekbe építve a madarak lábára csavarodva pusztulásukat okozhatják.

Mikor érdemes a fészekanyagok kihelyezni?

A hagyományos fészekanyagokat kora tavasszal, március elején érdemes kihelyezni és az sem baj, ha a madarak által fel nem használt fészekanyagcsomók egész évben kint maradnak. Gondot nem okoznak, viszont a következő költési szezonban is megkönnyíthetik a madarak dolgát.

A fecskék sárgyűjtőit a madarak érkezéséhez igazítva április első harmadában érdemes "élesíteni" és május második feléig fenntartani, ha ezt a száraz, csapadékmentes időjárás szükségessé teszi. Amennyiben nem okoz gondot a sár nedvesen tartása, akkor a sárgyűjtőt aszályos nyarakon érdemes a fecskék másodköltéséhez igazodva július végéig fenntartani vagy ilyentájt újraindítani.

Az alábbi videón egy zéncinege kutyaszőrt gyűjt egy néhány perccel korábban kihelyezett
fészekanyagcsomóból (Videó: Orbán Zoltán).

(Forrás: Magyar Madártani És Természetvédelmi Egyesület)