Lengyel régészek Varsóban  egy egyiptomi múmiát tanulmányoztak, és röntgenfelvételik kimutatták, hogy a korábban vélttel szemben nem papot, hanem egy várandós nőt mumifikáltak az ókorban.

Húsz és harminc éves kora között halhatott meg az ókori kismama

A tudósok csütörtöki közlése szerint ez az első alkalom, hogy méhében magzatot rejtő várandós nő ókori múmiáját sikerült azonosítani.

 

A lelet 1826-ban érkezett Varsóba, a koporsó felirata férfi papot említett Hor-Dzsehuti néven.  

 

Komputertomográffal is megvizsgálták a különleges múmiátForrás: Affidea

"Első meglepetésünk az volt, hogy nem találtunk péniszt, helyette melleket és hosszú hajat. Az igazi sokk akkor ért bennünket, amikor megpillantottuk az apró magzati lábakat és kezeket, és rájöttünk, hogy várandós kismamát találtunk" - mondta el Marzena Ozarek-Szilke régész-antropológus az AP-nek. Becslésük szerint a nő 20-30 éves lehetett, a magzat koponyamérete alapján 26-28 hetes terhes, a magzat nemét még nem állapították meg.

Nem távolították el a magzatot a balzsamozás során

A Varsói Múmiaprojekten (Warsaw Mummy Project) dolgozó tudósok éveken át vizsgálták a varsói Nemzeti Múzeum múmiáit, eredményeiket a Journal of Archaeological Science című szaklap friss szá mában tették közzé.

A röntgenfelvétel mutatta ki a magzat maradványaitForrás: Hertitage Daily

"Ez az eddigi legfontosabb felfedezésünk, tökéletes meglepetés, ami lehetővé teszi, hogy többet tudjunk meg a várandósság és szövődményei ókori kezeléséről" - magyarázta Wojciech Ejsmond, a Lengyel Tudományos Akadémia kutatója.

A díszes szarkofág fejrészeForrás: RDC.pl

"Valamilyen ismeretlen okból balzsamozás közben nem távolították el a magzatot az elhunytból, ez teszi nagyon különlegessé a múmiát. Miénk a világ egyetlen olyan ismert múmiája, amelynek méhe magzatot rejt magában" - tette hozzá a szakember.

Gyönyörű, hosszú göndör haja volt

Komputertomográfia segítségével a kutatók elkészítették a múmia háromdimenziós mását,

amelyen jól látható, ahogy a nő hosszú, göndör haja a vállára és a mumifikált melleire omlik.

A tudósok szerint a balzsamozás kitűnő minősége arra utal, hogy a Kr. e. első század előtt végezhették el.

A várandós asszony bepólyált múmiájaForrás: Bartosz Bajerski Bajerski.Org

A kismama halálának oka nem ismeretes.

A kutatók következő lépése, hogy vérvizsgálatokat végeznek szövetmintákon, hátha találnak betegségre vagy mérgekre utaló jeleket, amelyek alapján megállapíthatják, mi okozhatta a nő és magzata végzetét.

(Forrás: MTI/AP/Hszinhua/PAP)