Egy nagy pele szabadult be az egyik Balaton parti áruházba - videó

nagy pele
A nagy pelét a befogása utána visszaengedték a természetbe
Vágólapra másolva!
Egy keszthelyi áruházba hívatlan vendégként érkezett nagy pelét sikerült befognia az ott dolgozóknak, kollégánk pedig visszaengedte a természetbe. A pele egyetlen ugrással távozott a kosárból, majd felszaladt a bükk törzsére, ahol egy darabig még azt is eltűrte, hogy filmezzék.
Vágólapra másolva!

A nemzeti park hozzánk eljuttatott közlése szeritn egy keszthelyi áruház dolgozói jelezték az igazgatóság munkatársainak, hogy egy nagy pelét láttak a boltban a lisztes raklapoknál. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai kihelyeztek két élvefogó (ketrec) csapdát, hogy befogják a hívatlan vendéget.

A nagy pelét a befogása utána visszaengedték a természetbe Forrás: Sinka Gábor/Balaton-felvidéki Nemzeti Park

– tájékoztatott a nemzeti park. – Kedden aztán telefonon jelezte a bolt egyik dolgozója, hogy egy nagy kosár segítségével sikerült megfognia az egyik pelét, miközben átrendezték a raklapokon tárolt lisztes zsákokat.

Hozzátették: ugyanakkor az is kiderült, hogy nem egy pele jár be a boltba, hanem három.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársa, Sinka Gábor tájegység-vezető a befogott nagy pelét (Glis glis) elvitte a természetes élőhelyére, egy a lakott területektől távoli erdőbe, ahol egy idős bükkfa mellett szabadon engedte.

A pele egyetlen ugrással távozott a kosárból, majd felszaladt a bükk törzsére, ahol egy darabig még azt is eltűrte, hogy filmezzék.

A nagy pele hazánkban védett állatfaj, természetvédelmi értéke 50 ezer forint.

Érdekességként elárulták a fajjal kapcsolatban, hogy életének közel felét alvással tölti. Októbertől áprilisig téli álmot alszik, ebben az időszakban egyáltalán nem is táplálkozik.