Külsőre hétköznapi földigilisztáknak tűnnek, ám ha kézbe vesszük őket, őrülten tekeregni, ugrálni kezdenek, és még a farkukat is képesek leválasztani. Az Ázsiából származó invazív faj már az USA 15 államában van jelen.

Az Amynthas nembe tartozó ázsiai ugróférgek (egyesek kígyóféregként is emlegetik) a szállítóhajók rakományai közt megbújva a 19. században jutottak el Észak-Amerikába. Az eltelt 200 év alatt elszaporodtak a kontinensen, és egy új kutatás szerint már az Egyesült Államok legalább 15 tagállamában vannak jelen nagy számban – írja a Newsweek.com.

Külsőre hasonlítanak a közönséges földigilisztára, ám annál kisebbek és sötétebb színűek. 

A földigilisztával ellentétben az ázsiai ugróféreg egyáltalán nem hasznos állat. 

Elképesztően gyorsan szaporodik, a peterakáshoz még párosodnia sem kell, ahol pedig megtelepszik, ott gyorsan kiszorítja a hasznos féregfajokat és feléli a talaj tápanyagkészletét. A talaj kimerülésével a helyi ökoszisztéma hanyatlásnak indul, a növények elpusztulnak.

Forrás: UW–Madison Arboretum

A kutatók még vizsgálják, miként tud a kártevő ilyen gyorsan terjedni a kontinensen. Egyelőre biztos mód sincs a kiirtásukra, az erdőkből például gyakorlatilag eltávolíthatatlanok, a kerttulajdonosok azonban hatékonyabban tudnak védekezni ellenük.

A szakértők azt tanácsolják, hogy a kertben észrevett ázsiai ugróférgeket gyűjtsük egy nejlonzsákba, majd nagyjából tíz percre rakjuk ki őket a napra. Ettől az állatok biztosan elpusztulnak.