Fedélzetén négy űrhajóssal megérkezett a Földre a SpaceX űrhajó - videó

space Horizontal
This screen grab taken from the NASA live feed early on May 2, 2021 shows the SpaceX's Crew Dragon spacecraft (C), with parachutes open, returning to Earth as it carries four astronauts just before splashdown off the coast of Panama City in the US state of Florida. (Photo by Handout / NASA / AFP) / -----EDITORS NOTE --- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / NASA" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
Megérkezett a Földre a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) a SpaceX amerikai magánvállalat űrhajója, fedélzetén három amerikai és egy japán asztronautával, akik 168 napot töltöttek a világűrben. A leszállást az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA élőben közvetítette.
Vágólapra másolva!

A Crew Dragon nevű űrhajó Resilience nevű űrkabinja helyi idő szerint hajnali 2 óra 56 perckor csapódott a tengerbe a Mexikói-öbölben, a floridai Panama City közelében.

Ez volt a SpaceX űrhajójának első üzemszerű visszatérése, és egyben az első sötétségben végrehajtott leszállás azóta, hogy az Appolo-8 1968-ban visszatért a Hold körül megtett küldetéséről.

Forrás: AFP/Handout

Az űrhajó a tervek szerint vált le az űrállomás Harmony nevű moduljáról, fedélzetén Michael Hopkins, Victor Glover és Shannon Walker amerikai, valamint Nogucsi Szoicsi japán űrhajóssal. Útja a Földre mintegy hat és félórás volt.

- mondta az ISS fedélzetén maradóknak Michael Hopkins.

A négy űrhajós - a Crew-1 legénység - novemberben érkezett az űrállomásra az Elon Musk alapította SpaceX első "üzemszerű" missziójával. Az amerikai űrsiklóflotta kilenc évvel ezelőtt történt leállítása óta az Amerikai Űrkutatási Hivatal (NASA) az orosz Szojuz rakétáktól függött asztronautáinak az űrállomásra juttatásában, most a SpaceX szállítja az amerikai űrhajósokat az ISS-re.

Két másik űrhajós 2020-ban egy két hónapos kísérleti küldetés keretében már megtette a Crew Dragon fedélzetén az oda-visszautat az űrállomásra.

A Crew Dragon űrhajó fedélzetén a Crew-2 legénységgel - az amerikai Shane Kimbrough és Megan McArthur, a francia Thomas Pesquet és a japán Hoside Akihiko asztronautákkal - április 23-án indult a Nemzetközi Űrállomásra, ahol másnap dokkolt.

A misszióban először használtak "újrahasznosított", vagyis egy előző űrrepülésnél használt hordozórakétát. Az űrállomáson április 30-ig 11 űrhajós tartózkodott, ez volt az ISS történetének legnépesebb legénysége.

A NASA által közreadott képen a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat Crew Dragon személyszállító űrhajójának Resilience nevű űrkabinjánál a földi személyzet tagjai 2021. május 2-án, miután a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomásról visszatérő, három amerikai és egy japán űrhajóst szállító kabin a Mexikói-öböl vizébe csapódott a floridai Panama City partjai előtt. Forrás: MTI/EPA/NASA/Bill Ingalls

A Crew-1 legénység visszatérését eredetileg szerdára, majd péntekre tervezték, de a visszatérési helyen uralkodó rossz időjárási viszonyok miatt elhalasztották.

A NASA és a SpaceX "szorosan együttműködnek az amerikai parti őrséggel, hogy 10 tengeri mérföldes biztonsági övezetet hagyjanak szabadon a leszállás tervezett helyszíne körül" - közölte a visszatérés előtt a NASA. 2020-ban a kísérleti repülés legénységének visszatérésekor a jachtok túlságosan közel mentek az űrkapszula érkezési helyéhez, és el kellett távolítani őket.

A Crew-2 legénységén túl Oleg Novickij, Pjotr Dubrov orosz és az amerikai Mark Vande Heit marad az őrállomáson. A három űrhajós április 9-én, a Jurij Gagarinról elnevezett Szojuz orosz űrhajóval érkezett az ISS-re.