Mesterséges intelligencia segítségével jelzi előre egy új találmány, merre áramlik az óceáni műanyagszemét a Galápagos-szigetek környékén. A tudósok szerint a műanyag súlyosan fenyegeti az állatokat, mikrorészecskéi gyakran kerülnek tápcsatornájukba.

Évente több mint nyolc tonna műanyaghulladékot gyűjtenek össze az ecuadori partoktól mintegy ezer kilométerre fekvő csendes-óceáni szigetcsoport, a Galápagos partjainál. Erről Stephanie Ypma, az Utrechti Egyetem kutatója beszélt az Európai Földtudományi Unió online konferenciáján.

A hulladék forrása az amerikai kontinens és a hagy halászflották.

Az áramlatok körbehordják a szemetet az egyedülálló növény- és állatvilága miatt UNESCO-világörökségnek számító szigetcsoport körül.

A tenger mélyén évtizedek alatt se bomlanak el a műanyagokForrás: Biosphoto via AFP/Paulo de Oliveira / Biosphoto/Paulo De Oliveira

A veszély az eddig véltnél nagyobb lehet, mivel csak a partok elenyésző részét (egy százalékát) tisztítják, ezért "valószínűleg a nyolc tonnánál sokkal nagyobb a szemét mennyisége" – hangsúlyozta Stephanie Ypma. – A műanyag súlyosan fenyegeti az állatokat, mikrorészecskéi gyakran kerülnek tápcsatornájukba.

Az Utrechti Oceanográfiai és Légkörkutató Intézet a tisztítás optimalizálására fejlesztett ki egy digitális eszközt, mivel a szigetcsoport teljes partvidékét pénzügyi források híján lehetetlen lenne szemétmentesíteni.
A brit székhelyű Galápagos Conservation Trust nonprofit állatvédelmi szervezet kezdeményezésére a legszennyezettebb és legjobban tisztítható helyszíneken a szeméthullám érkezési pontjait igyekeznek meghatározni.

Műanyag hulladékkal teli a Kókusz-szigetek tengerpartja isForrás: https://www.livescience.com/65520-plastic-pollution-cocos-islands.html

A leginkább egy animált időjárási térképhez hasonló szimulációs eszköz megmutatja, hogyan úszik a partok felé az óceánon a műanyagszemét. Többféle paramétert, például az óceáni áramlatokat, a műanyagrészecskék összetételét gyűjti egy adatbázisba, majd elvégzi a számításokat.

Eközben GPS-szel ellátott úszó szenzorok teszik lehetővé a vízmozgások követését. A nyárra tervezett megfigyelési kampány adatait kombinálják a szimulációk számításaival, így megbízható előrejelzést tudnak adni.

(MTI/AFP)