Az autoimmun betegek fokozottan fogékonyak a COVID-fertőzésre

koronavírus
Vágólapra másolva!
Az autoimmun betegségek – vagyis amikor a szervezet immunrendszere téves felismeréssel a saját szöveteit támadja meg – hazánkban több százezer beteget érintenek. Az e betegségben szenvedők fokozottan kitettek a fertőzéseknek, így köztük a koronavírus-járványnak is. Összefoglaltuk, hogy melyek azok az intézkedések és követendő magatartások, amelyek betartásával jelentősen csökkenthető a megfertőződés kockázata.
Vágólapra másolva!

Az alapbetegség nagyobb fogékonyságot jelent a fertőzésekre

Maga a súlyos, előrehaladott alapbetegség is, különösen, ha társbetegségekkel, szövődményekkel (pl. tüdőelváltozásokkal) jár együtt, fokozott fogékonyságot jelent fertőzésekre, amit az autoimmun kórképekben nemritkán fellépő immunhiányos állapotok tovább növelhetnek.

Az ilyenkor alkalmazandó hatékony gyógyszerek még inkább fokozhatják a fertőzésveszélyt.

Forrás: https://www.allergiakozpont.hu/gyogyszerallergia

Ezen készítmények közé tartoznak a kortikoszteroidok és a különböző betegségmódosító kémiai immunszuppresszív/citosztatikus szerek. Az eredményes gyógykezelésben áttörést hozó célzott biológiai (pl. TNF- vagy interleukin-gátlók), és az újabb szignálgátló molekulák, melyek általánosságban, vagy pedig egy-egy fertőző betegségre (pl. tuberkulózis vagy herpesz zoszter) vonatkozóan növelhetik a fogékonyságot.

Ezek e legfontosabb óvintézkedések a fertőzés elkerülésére

Ez akkor is igaz, ha egyes biológiai és szignálgátló kezelésektől, a CoViD-19 megbetegedés bizonyos időszakában alkalmazva, jó hatás várható. Az influenzával szemben a koronavírus-fertőzés autoimmun betegségekben való gyakoribb előfordulására jelenleg nincsenek adataink, azonban mindenképp fokozott óvatosságra, és a betegeknek az alábbi óvintézkedésekre van szükségük.

Forrás: Science Photo Library/KATERYNA KON/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Kateryna Kon/Science Photo Libra

1. Fogadjon meg minden hasznos tanácsot, melyek a koronavírus-fertőzéssel kapcsolatban általánosságban hivatalosan kommunikációra kerülnek. Ilyenek az alapos és rendszeres kézmosás, a másik embertől, különösen a betegnek tűnőtől való távolságtartás, a csoportosulások kerülése, az otthonmaradás, a gyakori szellőztetés, a személyes higiéné maximális betartása, illetve szükség esetén arcmaszk és kesztyű viselése.

2. Hagyja el, vagy minimumra csökkentse a dohányzást, mely nemcsak a gyulladásos alapbetegségét rontja, hanem a jelen járványban elsősorban érintett tüdő állapotát is.

3. Táplálkozzon egészségesen, vagyis gondoskodjon az immunvédekezés számára fontos D- és C-vitamin, valamint nyomelemek beviteléről, és ne a kalóriákon legyen a hangsúly. A bezártság miatti immobilitás ellenére tartsa magát fizikailag jó erőállapotban (pl. otthoni tornagyakorlatokkal), és őrizze meg szellemi aktivitását.

Mindez erősíti az immunrendszert, a stressz ugyanakkor gyengíti azt.

Tehát ne a fertőzéstől való félelemben, hanem tudatos egészségvédő és preventív szemlélettel élje mindennapjait.

4. A beteg a szükséges kontrollvizsgálatok mellett járvány idején is folyamatosan kapja az autoimmun betegségére korábban megkezdett speciális terápiát, mivel annak elhagyása jelentős egészségkárosító kockázattal járhat. Természetesen ezeket (pl. biológiai gyógyszerek) csak akkor lehet folytatni, ha a betegnek biztosan nincs semmilyen fertőzésre utaló tünete, környezete által sem veszélyeztetett fertőzésre, és ez nemcsak koronavírus-gyanúra vonatkozik.

A dohányzás számos súlyos betegség rizikóját növeli, így különösen fontos ennek mellőzése az autoimmun betegségben szenvedők esetében, mert a Sars-CoV-2 vírus elsősorban a tüdőt támadja meg Forrás: https://www.immunkozpont.hu/immunologia-hirek/mitol-fugg-hogy-kinel-alakul-ki-reumas-izuleti-gyulladas

Fertőzés alapos gyanúja esetén a betegségmódosító gyógyszereket, a kezelőorvossal egyeztetve le kell állítani, a kortikoszteroidok kivételével. Járvány idején ugyanakkor nem javasolt elkezdeni ezen gyógyszeres kezeléseket, várjunk ezzel a fertőzésveszély elmúltáig.

5. Amennyiben koronavírus-fertőzésre gyanús tipikus tünetek alakulnak ki (magas láz, tartós nehézlégzés, száraz köhögés) az autoimmun beteg haladéktalanul forduljon háziorvosához a speciális diagnosztikai vizsgálatok elvégzése céljából.

Mozgásszervi autoimmun betegségekkel kapcsolatos bármely aktuális kérdésekben az ORFI az infóvonalon keresztül készséggel áll rendelkezésükre.

(Forrás: Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet)