Múlt héten végéhez ért a békamentés Komárom-Esztergom megyében. A Magyar Madártani És Természetvédelmi Egyesület összesen a 3 fő helyszínen 4803 példány kétéltűt mentett!

A Magyar Madártani És Természetvédelimi Egyesület Komárom-Esztergom megyei Helyi Csoportja három fő helyszínén (Tardos, Tarján, Tata), részben sikeresen zárult a furcsa 13. szezon. Az utóbbi években sajnos a globális klímaváltozás miatt, egyre furcsább és kiszámíthatatlanabb a tavaszi időjárás és ez nagyon nem kedvez a kétéltűeknek sem.

Tarjánban és Tatán évek óta csökkenő tendenciát mutat a békák száma és ez idén sem volt másképp.

Mikor azt hitték, hogy végre több év után kellő mennyiségű eső esik áprilisban és a békák számára alkalmasak lesznek az ívóhelyek, beköszönöttek a fagyos éjszakák... 

Forrás: https://www.mme.hu/komarom-esztergom-megyei-helyi-csoport/13-bekamento-szezon

A terelőket március 12-én állították fel és majdnem 60 napig voltak "üzemben". Normális években a kétéltűek vonulása pár hét alatt lezajlik és azon belül is pár naponra koncentrálódik a nagyrészük. Ehhez képest az egyre általánosanná váló hektikus időjárásnak köszönhetően, egy nagyon elhúzódott szezonon vagyunk túl. A terelőket mindennap reggel és este kell ellenőrizni, majd az állatokat átvinni az út túloldalára az ívóhelyükre. Ehhez rengeteg önkéntes segítségére volt szükség!

Békaterelőháló felállítása TarjánbanForrás: https://www.mme.hu/komarom-esztergom-megyei-helyi-csoport/13-bekamento-szezon

Az idei évben tudomásukra jutott az is, hogy jószándékú civilek is mentenek békákat, így valamennyivel több kétéltőt mentettenk, mint azt a számadatok mutatják. Szeretnék megkérni ezúton is mindenkit, hogyha szeretne a békamentésben részt venni, keresse fel valamelyik lebonyolító szervezetet! A segítségre mindig nyitottak, és szívesen veszik, de csak szervezett keretek között, mivel ez a mentés egyben monitoring munka is, hogy lássák, hogy változik a kétéltűek állománya.

A tarjáni békaterelőForrás: https://www.mme.hu/komarom-esztergom-megyei-helyi-csoport/13-bekamento-szezon

Összesen Tardoson rekorszámú, 4583 példányt mentettek, főleg barna varangyokat. Sajnos Tarjánban csupán 75 (nagyrészt vöröshasú unkát), Tatán pedig 147 példányt sikerült menteni. Ez utóbbi két helyszínen messze alul marad korábbi évekhez képest! Remélhetőleg képes lesz regenerálódni a kétéltű állomány az idei év után és végre lesz egy izgalom menetes szezon, amikor mindhárom helyszínen rekord születhet!

Barna varangy (Bufo Bufo) az ívóhelyre engedés előttForrás: https://www.mme.hu/komarom-esztergom-megyei-helyi-csoport/13-bekamento-szezon

Köszönik szépen mindenkinek a munkáját, bárminemű segítségét! Jövő tavasszal folytatják!

(Forrás: Magyar Madártani És Természetvédelmi Egyesület)