Tudományos teszt: idegenek vagyunk-e a saját településünkön?

boldoság, természet, túrázás
Környezetünk védelme saját magunk megmentése és boldogságunk, egészségünk kulcsa
Vágólapra másolva!
Egyfajta barométert fejlesztettek ki a tudósok, hogy megtanítsák az embereket jobban odafigyelni a környezetükre. A teszt leginkább átfogó kérdése: vajon turisták vagyunk-e a saját otthonunkban? Nem arra próbál választ adni, hogy „hol lehet enni, játszani és tartózkodni" egy adott településen. A teszt inkább azt tárja fel, hogy mennyire fogjuk fel a minket körülvevő dolgokat, és veszünk részt a környezetünk életében.
Vágólapra másolva!

A teszt a Kamana független természettudós tanulmányi programjából származik, amit Claire Dunn adaptált.

– mondta Dunn a The Guardian online portálnak.

Teszttel szeretnék segíteni a visszakapcsolódásukat a környezetünkhöz Forrás: pexels.com

A kutatók közzétették a teszt rövidített változatát, az ökológia, a kultúra és a közösségi aktivizmus szakértőinek tanácsaival:

  • Honnan származik a csapvíz? És amikor lefolyik, hova jut? Ian Wright, a Nyugat-Sydney Egyetem oktatója szerint a legtöbb városlakó nem tudja a választ, hacsak nem rendelkezik saját csatornarendszerrel és esővíz-tartályokkal. A válaszok megtalálásához Wright azt tanácsolja, hogy tegyük el a vízszámlát vagy hívjuk fel szolgáltatót, tegyünk fel kérdéseket, vagy böngésszünk az Interneten. Hangsúlyozta: talán nem értjük, hogy ez mennyire fontos, pedig csak egyetlen reggel víz nélkül egyenes úton vezetne egy család összeomlásához.
  • Milyen madár szólal meg elsőként reggel? A „bemutató" általában 30-90 perccel napkelte előtt kezdődik, ám Stephanie Chambers Sydney Bird Club társalapítója szerint érdemes korán kelni, mert a hajnali „kórus" igazán megnyugtatóan hat az emberre. A madarak ilyenkor a legelevenebbek és a leghangosabbak. Ahogy fogalmaz, érdemes feljegyezni az állat méretét, alakját, csőrét és mintázatát.
  • Mi a legközelebbi, ehető növény a hátsó ajtóhoz? Zena Cumpston, a Tiszta Levegő és a városi tájak központjának munkatársa rámutatott, hogy bár vannak körülöttünk olyan növények, amelyeket „gyomnak" nevezünk, valójában azonban sokuknak kivételes a tápértéke. Ilyenek a sárga pitypangvirág, a szív alakú fa sóska levele, de a csalán is.
  • Hogy hívják a szomszédot? Yarra Pools és Mitra Anderson-Oliver várostervezők szerint „az emberek a szomszédaikkal való kapcsolattartás módjaként húzzák meg a határaikat".
  • Hol tart jelenleg a Hold ciklusa? A kezdő holdmegfigyelőknek érdemes olyan alkalmazásokat használni, mint Phases of the Moon. A szakemberek azonban azt mondják, hogy az is elég, ha éjjel kilépünk a szabadba és tiszta égbolt esetén felfelé nézünk.
  • Milyen őshonos fák találhatók a környéken? Zena Cumpston rávilágított, hogy a fák ősi, kulturális történeteket hordozhatnak, de kapcsolatban állnak az orvostudomány, a táplálkozás és a technológia területével is.
  • Kik az eredeti tulajdonosai annak a földnek, amelyen élünk? A szakemberek azt javasolják, hogy keressünk olyan információkat, amelyek közvetlenül az őslakosoktól származnak.

Dunn szerint egy ilye teszt célja nem csupán a helyes válaszok megadása. Ahogy fogalmazott, a teszt valójában abban segít, hogy megszeressük a világot, amelyben élünk. Ezen empátia révén pedig nagyobb valószínűséggel fogjuk szükség esetén megvédeni.