Két búvár véletlenül fedezte fel egy mamut combcsontját

mamutcsont, mamut
Henry Sadler a különleges felfedezéssel a kezében
Vágólapra másolva!
Igencsak meglepődtek a floridai búvárok, amikor véletlenül egy „szörnyre" bukkantaka mélyben: egy 1,2 méteres mamut csontjára. Derek Demeter és Henry Sadler a 22,7 kilogrammos leletet a Florida-félsziget délnyugati részén csordogáló Peace Riverben találták meg, Acadia közelében.
Vágólapra másolva!

A két barát rendszeresen merül Florida délnyugati részén. Korábban már találtak mamutfogakat is ugyanebben a folyóban. A lábcsontot ugyanazon a napon fedezték fel, amikor több, kisebb kövületet is találtak, amelyek mára kihalt cápák és egy kardfogú macska fogából származnak.

Henry Sadler a különleges felfedezéssel a kezében Forrás: Derek Demeter és Henry Sadler

– mondta Demeter a Fox 35-nek, aki a Seminole Állami Egyetem planetáriumi igazgatója, amit a LiveScience online tudományos portál idéz.

A most felfedezett, méretes mamutcsontot az áramlatok betemették a folyó homokrétegébe. A maradvány kora egyelőre még kérdéses, ám a tudósok szerint az amerikai mamutok (Mammuthus columbi) a középső pleisztocén korszak és a holocén eleje között éltek, mintegy 1,5 millió és 11 ezer évvel ezelőtt.

Az állatok egészen Costa Ricáig, déli irányban kóboroltak.

A kutatók még 2011-ben megerősítették, hogy a délkelet-floridai Vero Beachen talált kövületek mintegy 13 ezer évvel ezelőtt élt mamutok csontjai voltak. A legújabb DNS-kutatások szerint az amerikai mamut valószínűleg a gyapjas mamut és egy ismeretlen nemzetség egyfajta hibridje lehetett, amely körülbelül 1,5 millió évvel ezelőtt érkezett Szibériából Észak-Amerikába.

A két boldog felfedező Forrás: Derek Demeter és Henry Sadler

Az újonnan felfedezett lelet egészen biztosan egy mamut combcsontja. Ezeknek az állatoknak a marmagassága elérhette a 3,72–4,2 métert, a tömege pedig 9,2–12,5 tonna között lehetett

Az amatőr régészek már több leletet adományoztak a floridai Természettudományi Múzeumnak. Sadler a most felfedzett csontot azonban egy középiskolai tanteremben tartja, ahol ezzel szemlélteti a gyerekeknek Florida történelmének részleteit. Úgy gondolja, hogy így a diákok megnézhetik, megérinthetik és valóban megismerhetik a természeti világ izgalmas történetét.