Géntechnológiával módosított szúnyogokat engedtek szabadon

egyiptomi csípőszúnyog
Az egyiptomi csípőszúnyogok kezdetben erdős területeken éltek, majd az emberek megjelenésével egyre nagyobb populációi keresték az emberek közelségét
Vágólapra másolva!
Az Oxitec biotechnológiai cég génmódosított szúnyogokat engedett szabadon Floridában azzal a céllal, hogy elnyomja a régió vad, betegségeket hordozó szúnyogpopulációit. Ez az első alkalom, hogy géntechnológiával módosított rovarokat „vetnek be" az Egyesült Államokban.
Vágólapra másolva!

Az Oxitec már korábban szabadon bocsátotta a módosított egyiptomi csípőszúnyog (Aedes aegypti) variánsait Brazíliában, a Kajmán-szigeteken, Panamában és Malajziában. A vállalatot a LiveScience online tudományos portál idézi, amely arról számolt be, hogy

a helyi A. aegypti populációk legalább 90 százalékkal csökkentek ezeken a helyeken.

A rovar a többi szúnyogfajhoz képest kisebb méretű, körülbelül 4-7 milliméteres, színe fekete, a hasi része sötétbarna, vagy fekete, fehér színű lantmintával; fekete lábai jellegzetesen fehéren csíkozottak. Szárnyaik áttetszőek, a velük keltett zaj – ellentétben a többi szúnyoggal – alig hallható.

Az egyiptomi csípőszúnyogok kezdetben erdős területeken éltek, majd az emberek megjelenésével egyre nagyobb populációi keresték az emberek közelségét Forrás: Wikimedia Commons/Muhammad Mahdi Karim

A nőstény egyiptomi csípőszúnyogok dengue-lázat, Zika-vírust, mayaro vírust, chikungunya-lázat és sárgalázat is terjesztenek.

A génmódosított szúnyogok szabadon engedése azonban lehetőséget kínál a lakosság védelmére, peszticidek használata nélkül. Amikor a módosított kártevők párosodnak a vadon élő nőstény szúnyogokkal, azok nem csak maguk fertőződnek meg, de a halálos gént is továbbadják az utódaiknak.

A gén azonban nem befolyásolja a hímek túlélését, azok ugyanis ártalmatlanok.

A Nature tudományos szaklap szerint az egyiptomi csípőszúnyogok tehetők felelőssé a legtöbb, szúnyogok által terjesztett betegségért Floridában. Április végén a szakemberek hat helyszínen helyeztek ki szúnyogpetékkel teli dobozokat.

Az egyiptomi csípőszúnyog az egyik legkisebb méretű szúnyog Forrás: Pinterest

A szakemberek számításai szerint a következő 12 hétben körülbelül 12 ezer újonnan kikelt hím szúnyog fog előjönni ezekből. Mindez egyfajta tesztként is szolgál majd:

az Oxitec összegyűjti az adatokat, majd idén újabb 20 millió génmódosított szúnyogot enged szabadon a területen.

Az azonban egyelőre kérdéses, hogy a géntechnológiával módosított szúnyogoknak milyen hatása lesz a helyi szúnyogokpopulációkra, állatokra vagy általában véve az ökoszisztémára.