Az illegális vadászat miatt kihalás szélére került nandut akarják visszatelepíteni Chile patagóniai térségeibe helyi fajmegőrzési szakemberek.

Múlt hónapban a struccfélék rendjébe tartozó röpképtelen madárból 14 egyedet engedtek szabadon a Tompkins Consevation szakemberei a patagóniai nemzeti parkban.

Legkevesebb 20 egyeddel kezdtük el a programot, és ma a madárszámlálás azt mutatja, hogy a populáció már közelíti a 70 madarat" - mondta Cristian Saucedo igazgató, emlékeztetve arra, hogy a programot 2014-ben kezdték el.

Az a célunk, hogy legalább száz madarat juttassunk vissza a vadonba. Ezzel a számmal, úgy véljük, hogy a populáció képes lesz fenntartani magát - mondta Saucedo a Reuters brit hírügynökségnek.
A nandu a patagóniai ökoszisztéma létfontosságú része, segíti szétszórni a magvakat a térségben étrendje által - közölte Carolina Morgado, a szervezet vezérigazgatója.

NandukForrás: Wikimedia Commons

A kihalás szélén van, az ayseni térség csak két völgyében élnek nanduk, amelyek nagyon fontosak a patagóniai pampák jóléte érdekében" - tette hozzá.

A kisebb strucchoz hasonlító madár testhossza mintegy 1,27-1,4 méter, tömege 20-27 kilogramm. A kakas magassága elérheti a 2,5 métert is. A pampákon él kis csapatokban, tápláléka a többi futómadáréhoz hasonlóan magvakból, rovarokból és fűfélékből áll. Kitartóan fut; menekülés közben időnként a nyúlhoz hasonlóan bukfencezik vagy lelapul.

 (MTI/Reuters)