Tájékoztató gyermek. és fiatalkorúak kóros szerhasználatáról szülőknek

drog, kábítószer
Ha drogozik a gyermek, őszinte beszélgetésekre, bizalomépítésre van szükség, ennek pedig semmiképpen sem a szidalmazás, a vádaskodás, a számonkérés vagy az eltiltás az útja.
Vágólapra másolva!
Fontos, hogy , gyakran a serdülõkor önmagában is komoly viselkedésváltozással jár. Az alábbi pontok tehát nem jelentik azt, hogy biztosan a drog áll a változások hátterében, . ne gondoljunk rögtön szerhasználatra de jó, ha a végére járunk a kiváltó okoknak
Vágólapra másolva!

Melyek azok a jelek, amelyek arra utalhatnak, hogy gyerekünk valamilyen kábítószerrel él?

– Hirtelen leromlik a gyerek iskolai teljesítménye.
– Megszaporodnak a hiányzások, indokolatlan késések, amelyek gyakran csak utólag derülnek ki a szülõ számára.
– Új barátok tûnnek fel, akiket a gyermek nem szívesen mutat be. – Szélsõséges érzelmi ingadozások. Bár a tinédzserek hangulata gyakran kiszámíthatatlan, a szélsõséges levertség, irritáltság, agresszivitás akut droghatás, vagy elvonási tünet is lehet.
– Pénz tûnik el otthonról, például a pénztárcánkból.
– Értékes tárgyaknak nyoma vész. Gyermeke korábban hõn áhított értékeit, szülinapi ajándékait, zsebpénzbõl vett csecsebecséit „elajándékozza, kölcsön adja".
– Titkolózás, szûkszavúság.
– Gyermeke mindig fáradt, kedvetlen. Sokat alszik, és egyre kevesebb érdekli azok közül a dolgok közül, amik addig izgatták, ám mindenáron megy bulizni, haverokkal találkozni.
– A személyes higiénia elhanyagolása, egyre ápolatlanabbnak tûnik.
– Ingerlékenység, türelmetlenség, rossz alkalmazkodás. Ennek egyik lehetséges magyarázata, hogy a drogok okozta kellemes állapothoz képest a valódi élethelyzetek egyre kevésbé tûnnek vonzónak.
– Árulkodó tárgyak a szobájában eldugva: pipa, tükör, csipesz, alufólia, injekciós tû, gyógyszerek.
– Kifogások, mentegetõzés. Amikor a fentebb felsorolt gyanújelekkel szembesíti, gyermeke számos magyarázattal, kifogással, ürüggyel áll elõ, amelyek gyakran nem adnak logikus és kielégítõ indokot a viselkedésére.
– Testi változások. Fogyás, hízás, sápadtság, orrfolyás, orrdugulás, székrekedés, piros szemfehérje, karikás szem.
– Súlyos esetben akár erõszak, brutalitás, vandalizmus is elõfordulhat akut droghatás, vagy elvonási tünet miatt.

Ismerõsek? Lehet, hogy gyermeke valamilyen kábítószerrel került rendszeres kapcsolatba vagy akár annak rabságába.

Tegyen lépéseket, a struccpolitika és a néma kivárás ilyenkor nem segít!

Õszinte beszélgetésekre, bizalomépítésre van szükség, ennek pedig semmiképpen sem a szidalmazás, a vádaskodás, a számonkérés vagy az eltiltás az útja. A gyerek számára sokszor megkönnyebbülés, hogy titkát végre felfedik, és már nincs egyedül a függõség okozta félelmekkel és szenvedéssel.

- A hazugságok és bezárkózás helyett az õszinte beszélgetésnek van itt az ieje, , bizalmatlanság és veszekedés helyett a bajban való összefogásnak.
- A benne zajló folyamatok megértésének és segítségnyújtásnak az időszaka ez.
- A gyermekben még alacsony az önmagáért való felelõsségérzet, nem látja, hogy a szerhasználattal veszélyezteti önmagát egészségügyi és jogi szempontból egyaránt. Mi vagyunk a felnõttek, a szülei, mellé kell állnunk, és bármit követett is el eddig, hinnünk kell benne, hogy el tudja engedni a szereket, és képes építeni saját jövõjét.

Ha drogozik a gyermek, őszinte beszélgetésekre, bizalomépítésre van szükség, ennek pedig semmiképpen sem a szidalmazás, a vádaskodás, a számonkérés vagy az eltiltás az útja. Forrás: https://www.hazipatika.com/psziche/fuggosegek/cikkek/meddig_maradnak_a_szervezetben_a_drogok/20160205104917

Lássuk, melyek a szerhasználat stációi

1. A serdülõ élvezi a szerhasználatot, hátrányait még nem tapasztalta meg, nem fordul segítségért. Ha mégis segítséget kér, vagy hajlandó valakivel õszintén beszélgetni, akkor a feladatunk a valós információk átadása. Célunk, hogy kétségek ébredjenek benne a használattal szemben, és érzékelje a valós kockázatokat. Már ebben a szakaszban is lehet szakember segítségét kérni, anélkül, hogy kétségbe vagy pánikba esnénk. Gyakran egy külsõ szakember a fiatal számára hitelesebb mondatokat tud errõl mondani, mint a szülõ. Segíthet a háziorvos, védõnõ, iskolai pszichológus vagy éppen egy szakorvos
2. Már szembesül a szerhasználat negatív következményeivel, a változást illetõen azonban még bizonytalan. Feladatunk, hogy motiváljuk és segítsük elindulni a változás irányába. Itt egyre nõ a speciálisan felkészült (pszichiáter, addiktológus vagy szakpszichológus) szakemberek szerepe, a hatékony motiválás tapasztalatot és felkészültséget kívánhat, de az elsõ lépést gyakran háziorvos, védõnõ, iskolai szakember segít megtenni
3. Tudja, a saját bõrén is érzi, hogy ebbõl több a hátránya, mint az elõnye. Már készül belül a leszokásra. Feladatunk a célok meghatározásában támogatni, megerõsíteni.
4. Gyermekünk már bevonható a terápiás folyamatba. Ilyenkor konkrét lépések történnek a leszokásra, a szer elhagyására. Feladatunk, hogy segítsük elmozdulni a változás irányába, és ott erõsítsük a leszokás útján. Itt már a képzett szakember irányítja a folyamatot, de fontos, hogy a család is részt vegyen ebben és kivegye a maga részét a támogatásból.
5. Helyzete, állapota már változott: nem, vagy lényegesen kevesebb kábítószert használ. Feladatunk a visszaesés megelõzése, ehhez kell a folyamatos és õszinte beszélgetés, más célok, örömteli dolgok közös megtalálása.
6. Visszaesés, ami elõfordulhat. Ilyenkor a dolgunk erõsíteni abban, hogy a kudarc ne szegje kedvét, mi továbbra is hiszünk benne, ösztönözzük, bátorítsuk az újrakezdésre. A szakember segítsége itt is nélkülözhetetlen.

Forrás: https://honvedelem.hu/hatter/multidezo/a-haboru-drog.html

Ne féljen - merjen segítséget kérni! Forduljon szakemberhez!

Drogsegély telefonszolgálat: az ország egész területérõl ingyenesen hívható, anonim droginformációs telefonvonal.

Online tanácsadás: 13-770 www.drogstoponline.hu

Hol kaphat segítséget a hagyományos ellátásokon kívül?

– Lelki Elsõsegély Telefonszolgálat(LESZ) éjjel-nappal ingyen hívható segélyszáma: 116-123
– Kék Vonal gyermek-és ifjúsági telefonszolgálat a nap 24 órájában ingyen hívható segélyszáma: 116-111
– On-line, e-mail alapú, ingyenesen igénybe vehetõ, név nélküli tanácsadás elérhetõ a https://olet.aeek.hu címen. Segítséget lehet kérni 18 év alatti fiatalok lelki problémáival kapcsolatban, például: életvezetési, tanulási, viselkedési, függõségi, vagy egyéb gondok esetén. A tanácsadók 3 napon belül válaszolnak az üzenetekre. Szülõk, tanárok, segítõk leveleit is várják.

(Forrás: Országos Reumatológiai- és Fizioteráőiás Intézet)