Országos vadállatszámlálás kezdődött Kenyában

Kenya
Vágólapra másolva!
Megkezdődött Kenyában pénteken az első országos vadállatszámlálás, amelynek célja a fajmegőrzés elősegítése, a vadállat-populációkat fenyegető veszélyek azonosítása.
Vágólapra másolva!

A vadállatszámlálás júliusig tart, vadőrök, tudósok, a helyi közösségek tagjai részvételével a földön, akiket a levegőből helikopterek, a világűrből műholdak segítenek.
A szakemberek a ritka fajokra összpontosítanak elsősorban, mint például a tobzoska, amelyet az új típusú koronavírus köztes gazdaállatának tartanak vagy a fekete lóantilop, amelyből ma már csak kevesebb mint 100 egyed él Kenyában.

A lakott települések terjeszkedése és a klímaváltozás miatti egyre kevesebb élelemforrás, az orvvadászat hozzájárult ahhoz, hogy a vadállatállomány mintegy 40 százalékkal zsugorodjon az elmúlt három évtizedben Kenyában az Afrikai Vadvédelmi Alap szerint.

Forrás: AFP/Hemis.Fr/Denis-Huot

Kenya legsebezhetőbb fajait, mint a rinocéroszokat és elefántokat rendszeresen számlálják. Ez lesz az első alkalom, hogy módszeresen minden térségben számba veszik a vadállatokat.
Kenya északi, gyéren lakott részének és a kevésbé látogatott nemzeti parkoknak a vadállat-állományáról csak korlátozott információik vannak a hatóságoknak.
A vadállatszámlálásnál a legmodernebb műholdas technológiát is használni fogják. A kormány mintegy 250 millió kenyai schillinget (mintegy 700 millió forintot) biztosított a lebonyolításhoz.

(Forrás: MTI)