Különleges madárritkaság jelent meg Gemencen

mandarinréce hibrid
A lencsevégre kapott madárkülönlegesség
Vágólapra másolva!
A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrei gemenci terepbejárás során egy különleges tollazatú madarat vettek észre a Rezéti-Dunában úszkáló tőkésrécék között. Az egyedisége miatt könnyen azonosítható madár egy mandarinréce hibridje volt, valamilyen másik récefajjal történt kereszteződésének eredménye.
Vágólapra másolva!

A mandarinréce őshazája Kelet-Ázsia, de napjainkban - elsősorban fogságból szökött példányok - előfordulhatnak Európa vizeiben is. A Duna-Dráva Nemzeti Park szakembereinek tájékoztatása szerint rendkívül díszes tollazatú és szép formájú díszréce.

Már a 18. században szállítottak Európába példányokat, elsősorban főúri parkok tavaira.

Mivel tartása könnyű és fogságban is könnyen szaporodik, ezért általánosan elterjedt állatkertekben, magántenyésztőknél.

A lencsevégre kapott madárkülönlegesség Forrás: DDNP/Felső Barnabás

– mondta Varga Zsolt, a Duna-Dráva Nemzeti Park munkatársa. – Az egyedisége miatt a madár könnyen azonosítható volt: egy mandarinréce hibridje, amelyik valamilyen másik récefajjal történt kereszteződés eredménye.

A nászidőben a hím dísztollait felborzolja, így még mutatósabbá válik.

A madár különlegessége, hogy tojásait odúba rakja, a természetben akár 10-15 méter magasan is, hogy elkerüljék a ragadozókat. A hím és a nőstény élete végéig együtt marad, és utódaikat is párban nevelik, ezért Kínában a házastársi hűség és boldogság szimbólumállata.