Bongóbébi született a varsói állatkertben

kenyai bongó
Keleti, vagy kenyai bongó (Tragelaphus eurycerus isaaci).
Vágólapra másolva!
Egy olyan afrikai antilop született a varsói állatkertben, amelyből mindössze 70-80 felnőtt példány él vadon.
Vágólapra másolva!

A bongóbébi két hete jött világra, de a hideg miatt csak az elmúlt napokban tehette meg első sétáit a szabadban.
A csavarszarvú antilopok közé tartozó keleti, más néven kenyai bongó a legnagyobb a hegyi erdőkben élő afrikai antilopok közül. Az éjszakai életmódú állat feltűnő jelenség hosszú szarvával, vörösesbarna bundájával, amelyet fehér vagy sárga függőleges csíkok tagolnak.
A kihalás fenyegette fajt tulajdonságai miatt nagyon nehéz szaporítani.

Annyira félénk, hogy az európai állatkertek közül csak a varsóiban tartják a látogatók előtt is nyitott pavilonban - mondta el az állatkert illetékese.

Keleti, vagy kenyai bongó (Tragelaphus eurycerus isaaci). Forrás: https://www.marwell.org.uk/zoo/explore/animals/56/mountain-bongo

A ritka kisantilop éjszaka jött világra, a gondozók reggel, munkába érkezve találtak rá, anyjának ő az első utódja. A rendkívül hideg idő miatt a bongóbébi első napjait kénytelen volt zárt helyen tölteni.
A Tragelaphus eurycerus isaaci alfajt a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) a veszélyeztetett kategóriába sorolja. A másik alfaj, a nyugati bongó (Tragelaphus eurycerus eurycerus) Nyugat- és Közép-Afrika esőerdeiben még viszonylag gyakori fajnak számít, de az erdőirtás őt is fenyegeti.

A kis bongóról készőlt videót itt nézheti meg.