A gerinces állatoknak vannak érzelmeik - ezt most törvénybe is foglalják

csimpánz
Nem tudni, hogyan szökhettek ki az elszabadult csimpánzok (a kép illusztráció)
Vágólapra másolva!
Nagy-Britannia törvénybe foglalja, hogy képesek érzelmekre a gerincesek, "mindazok az állatok, amelyeknek gerincvelőjük van" - közölte George Eustice környezetvédelmi miniszter a Sunday Times című lappal.
Vágólapra másolva!

Az új jogszabályt II. Erzsébet királynő jelenti be kedden hagyományos kormánynyilatkozatában.

A törvényben hangsúlyozni fogják, hogy állatok is tudatában vannak érzéseiknek és érzelmeiknek, képesek örömöt és vidámságot, szenvedést és fájdalmat érezni. A miniszter szerint Nagy-Britannia éllovas akar lenni a világon az állatjogok területén, és a gerincesekről szóló törvény e stratégia pillérét képezi.

További törvénytervezetek tiltják a vadásztrófeák importját, eleven állatok exportját, főemlősök háziállatként tartását. Az állatjóllégi stratégia részeként a kormány szerené elérni a szőrmeimport és a mikrochipek házimacskáknál való alkalmazásának tilalmát. Véget akarnak vetni a sertések gázzal (szén-dioxiddal) való leölésének is.

Tiltják a főemlősök háziállatként tartását is Forrás: Origo

Eustice szerint mindezek fontos jelzést küldenek a világnak. A változtatások közül sok - köztük az élő állatok exportjának tilalma - csak azután vált lehetségessé, hogy Nagy-Britannia kilépett az Európai Unióból - mondta.

A miniszter hangsúlyozta, hogy Boris Johnson az első miniszterelnök, aki a kormánypolitika részévé tette az állatjóllét ügyét.

A tervek ellenzői szerint Johnson csak jegyese, Carrie Symmonds személyes nézetei miatt áll ki az állatjogokért. A környezetvédelmi miniszter szerint azonban a miniszterelnök és ő maga is ugyanolyan "szenvedélyes" ebben az ügyben, mint Symmonds, a Konzervatív Párt volt szóvivője.