Békaszerű ősi teknősfajt azonosítottak Madagaszkáron

ősteknős
A Sahonachelys mailakavava fejének művészi rekonstrukciója
Vágólapra másolva!
Békaszerű, a későkréta földtörténeti korból származó ősi teknősfajt azonosítottak egy madagaszkári fosszília alapján.
Vágólapra másolva!

Szokatlanul lapos koponyája volt a „gyorsfejű béka-teknősnek"

A jó állapotban megőrződött leletet még 2015-ben találták a madagaszkári Maevarano-formáció lelőhelyen - közölte hétfőn a nemzetközi kutatócsoportot vezető Freiburgi Svájci Egyetem. A kutatásban részt vett az Antananarivói Egyetem, valamint a Denveri Természettudományi Múzeum is. A tudósok elemzésüket a Royal Society Open Science című tudományos lapban mutatták be.

A Madagaszkáron talált kréta időszaki Sahonachelys mailakavava fajnevű ősteknős békaszerű koponya fosszíliája Forrás: Eurekalert

A szakértők a Sahonachelys mailakavava nevet adták az állatnak, amely madagaszkári nyelven azt jelenti, hogy "gyorsfejű béka-teknős". Az állat koponyája szokatlanul lapos volt, kecses alsó ajakkal és megnagyobbodott nyelvcsonttal rendelkezett.

Madagaszkár állatvilága már a dinoszauruszok korában is egyedi lehetett

Ebből arra következtetnek a tudósok, hogy az állat a vadászat során száját olyan gyorsan nyitotta ki, hogy a víz alatt így nyomás alá került zsákmányát beszippantotta. Az így vadászó állatokra jellemző módon a Sahonachelys mailakavava sem rendelkezett fogakkal.

Az állkapocs elemzése szerint zsákmányát valószínűleg nem széttörte, hanem egyben nyelte le.

Az újonnan leírt faj az egyetlen ismert teknős a csoportjában, amely kifejlesztette ezt a képességét.

A Sahonachelys mailakavava fejének művészi rekonstrukciója Forrás: Sci-News

Ez arra utal, hogy a madagaszkári állatvilág már a krétakorban is különleges volt - közölte a Freiburgi Egyetem. A szakértők a fajnak a teknőshöz fűződő rokoni kapcsolatait is feltárták. Eszerint a Sahonachelys mailakavava a folyamteknősfélék (Podocnemididae) egy korai rokona. Ezek ma Madagaszkár és Dél-Amerika területén élnek, egykor azonban jóval nagyobb területeken voltak megtalálhatók.

(Forrás: MTI/sda)