Visszaindul a Földre hétfőn, fedélzetén a Bennu kisbolygóról begyűjtött mintával az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) OSIRIS-REx nevű űrszondája.

Közép-európai idő szerint este 10 órakor hagyja el a Bennu körüli röppályáját az űrszonda, a NASA közlése szerint a visszatérés kezdetét a közösségi médiában élőben fogják közvetíteni.

Az OSIRIS-REx az első amerikai repülő eszköz, amely egy aszteroidáról gyűjtött mintát. Várhatóan 2023 szeptemberére érkezik meg 2,3 milliárd kilométeres útja után a Földre.

Az OSIRIS-REx 2016 szeptemberében indult el Cape Canaveralból és két évvel később érkezett meg a kisbolygóra. Azóta keringett a hat méter hosszú és 2100 kilogrammos szonda az aszteroida körül és vizsgálta tudományos eszközeivel és kameráival. Robotkarjával talajmintát is vett felszínéről.

Az OSIRIS-REx szonda fantáziarajzaForrás: NASA/JPL

A kutatók szerint az 1999 szeptemberében felfedezett Bennu olyan építőköveket őrizhet a Naprendszer 4,5 milliárd évvel ezelőtti kialakulásának idejéből, amelyek magyarázatot adhatnak arra, hogy miként alakult ki az élet a Földön és talán máshol is.

A szénben gazdag, nagyjából 550 méteres égitest minden hatodik évben elhalad a Föld mellett. A Bennu a Földre veszélyes űrobjektumok közé tartozik. A NASA szakemberei szerint 1:2700 az esélye annak, hogy az aszteroida összeütközik a Földdel a következő évszázad végén.

(MTI/dpa)