A menopauza normál esetben kb. 50 éves kor körül köszönt be a nők életében (korai klimax esetén 45 alatt). Azokban, akik fogamzásgátlót szednek, felvetődhet a kérdés, vajon honnan tudják, hogy elérkezett a változókor, hiszen a tabletta elnyomja a tüneteket. A kérdést dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza, menopauza specialistája mondta el.

A tabletták elfedik a tüneteket

A hormonális fogamzásgátló tabletták igen elterjedt fogamzásgátlási módszernek számítanak, és sokan vannak, akik idősebb korban is alkalmazzák. Ám ennek egyik hátulütője, hogy az érintett nem tudja, ha esetleg elérte a menopauzát, hiszen a hormonális fogamzásgátlás befolyásolhatja a menstruációt.

Ha a tabletta csupán progeszteront tartalmaz, úgy tünetként jelentkezhet, hogy a vérzések szabálytalanná válnak, ám azoknál, melyek ösztrogént is tartalmaznak, minden hónapban menstruációszerű vérzés jelentkezik. Ráadásul a kombinált tabletták elfedik az olyan tipikusan klimaxos tünetek, mint például a hőhullámok vagy az éjszakai izzadás.

Forrás: https://www.nogyogyaszatikozpont.hu/fogamzasgatlas

Mit mond a nőgyógyász?

 Az orvosok általában azt tanácsolják, hogy 50 éves korban le lehet tenni a fogamzásgátló tablettát, mivel ekkor a teherbeesés esélye igen-igen alacsony, bár lehet menzesz, de peteérés és a terhességhez szükséges sárgatest fázis nincs. Mivel az arra hajlamosaknál a kombinált tabletták megnövelik a vérrögök kialakulásának rizikóját, különösen dohányzók esetén, ezért 50 éves kor felett már legfeljebb csupán az progeszteront tartalmazó készítményeket ajánlják.

Dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza, klimax specialistája azt tanácsolja, hogy ha valaki kíváncsi arra, hogy elérte-e a menopauzát, hagyja abba a tablettákat és helyette alkalmazzon hormonmentes fogamzásgátlást (pl.óvszert). Amennyiben nem jelentkezik vérzés, akkor biztos lehet benne, hogy elérkezett a klimax és már nincs szükség fogamzásgátlásra. Esetleg megerősítheti döntését a petefészek működését stimuláló hormon /FSH/ labor vizsgálatának elvégzése.

(Forrás: Nőgyógyászati Központ
www.nogyogyaszatikozpont.hu)