Kalapács alá kerül júliusban Leonardo da Vinci egyik vázlata, amely egy medvefejet ábrázol. Az itáliai polihisztor egyik utolsó rajzának leütési ára új rekordot felállítva elérheti a 12 millió fontot (4,9 milliárd forint) a londoni árverésen. Ráadásul titkokat is tartogathat.

A festőként, szobrászként, költőként, építészként, feltalálóként, anatómusként és hadmérnökként is ismert Leonardo da Vinci ötletein ma már csak bámulunk, amelyek évszázadok múlva valósultak meg. Sok ezek közül elveszett, de a tudomány az utalásokból tudhat róla.
A vázlat, az úgynevezett Medvefej-rajz mindössze 7 centiméteres és ezüstpont-technikával, pink-bézs papírra készült. Egyike annak a kevesebb, mint nyolc fennmaradt Leonardo da Vinci-rajznak, amelyek még magántulajdonban vannak, és nem részei az Egyesült a Brit Királyi Gyűjteménynek és a chatsworthi Devonshire Gyűjteményeknek.

A Mona Lisa festője, a híres itáliai polihiszor a vázlatot úgy készíthette, hogy az állat félénken oldalra bámul, amihez egy ezüstdarabot, például egy drótot hívott segítségül.

Leonardo da Vincit széles körben az egyik legnagyobb festőnek tartjákForrás: wikipedia

A feljegyzések szerint Leonardo ezt a technikát mesterétől, Andrea del Verrocchio olasz festőtől és szobrászművésztől sajátíthatta el.
Leonardo da Vinci az 1480-as számos, a medvefejhez hasonló vázlatot rajzolt, köztük két macskát és egy kutyát; ezek ma a British Múzeumban és a skót Nemzeti Galériában láthatók. Emellett ismert egy sétáló medvéről készített vázlata, amely ma a New York-i Metropolitan Museum of Art-ban kapott helyet.

A medve feje a szakértők szerint bizonyos tekintetben emlékeztet egy másik Leonardo műre, amelyet a művész Cecilia Galleraniról festett, és a „Hölgy herminnel" címet viseli. A festmény 1489-90 körül készült Milánóban, Ludovico Sforza udvarában. Az ebben az időszakban megalkotott remekművek közé tartozik.

A rajz tulajdonosait Sir Thomas Lawrence angol festőig lehet visszakövetni.

Amikor Lawrence 1830-ban meghalt, a Medvefej a festő kereskedőjéhez, Samuel Woodburnhöz került, aki 1860-ban eladta a Christie's-nek. Először 1937-ben állították ki nyilvánosan, jelenlegi tulajdonosa 2008 óta birtokolja.

Leonardo da Vinci híres Medvefej vázlataForrás: Christie’s2021

Örülök, hogy ezt a magánkézben lévő remekművet, a reneszánsz egyik legfontosabb alkotását az 1860-as első eladása után ismét Christie-re bízták – mondta Ben Hall, az Old Master Paintings elnöke a LiveScience online tudományos portálnak. – A művet évszázadakon át a régi mesterek legkiválóbb gyűjtőinek tulajdonolták.

A Medvefej lesz az Exceptional Sale nevű, július 8-i londoni árverés fénypontja 8 és 12 millió font (akár 4,9 milliárd forint) közé becsült leütési árral.