Leonardo egyik leghíresebb alkotására emlékeztet ez a rajz

Medvefej
Leonardo da Vinci híres Medvefej vázlata
Vágólapra másolva!
Kalapács alá kerül júliusban Leonardo da Vinci egyik vázlata, amely egy medvefejet ábrázol. Az itáliai polihisztor egyik utolsó rajzának leütési ára új rekordot felállítva elérheti a 12 millió fontot (4,9 milliárd forint) a londoni árverésen. Ráadásul titkokat is tartogathat.
Vágólapra másolva!

A festőként, szobrászként, költőként, építészként, feltalálóként, anatómusként és hadmérnökként is ismert Leonardo da Vinci ötletein ma már csak bámulunk, amelyek évszázadok múlva valósultak meg. Sok ezek közül elveszett, de a tudomány az utalásokból tudhat róla.

A vázlat, az úgynevezett Medvefej-rajz mindössze 7 centiméteres és ezüstpont-technikával, pink-bézs papírra készült.

Egyike annak a kevesebb, mint nyolc fennmaradt Leonardo da Vinci-rajznak, amelyek még magántulajdonban vannak, és nem részei az Egyesült a Brit Királyi Gyűjteménynek és a chatsworthi Devonshire Gyűjteményeknek.

A Mona Lisa festője, a híres itáliai polihiszor a vázlatot úgy készíthette, hogy az állat félénken oldalra bámul, amihez egy ezüstdarabot, például egy drótot hívott segítségül.

Leonardo da Vincit széles körben az egyik legnagyobb festőnek tartják Forrás: wikipedia

A feljegyzések szerint Leonardo ezt a technikát mesterétől, Andrea del Verrocchio olasz festőtől és szobrászművésztől sajátíthatta el.

Leonardo da Vinci az 1480-as számos, a medvefejhez hasonló vázlatot rajzolt, köztük két macskát és egy kutyát;

ezek ma a British Múzeumban és a skót Nemzeti Galériában láthatók. Emellett ismert egy sétáló medvéről készített vázlata, amely ma a New York-i Metropolitan Museum of Art-ban kapott helyet.

A medve feje a szakértők szerint bizonyos tekintetben emlékeztet egy másik Leonardo műre, amelyet a művész Cecilia Galleraniról festett, és a „Hölgy herminnel" címet viseli. A festmény 1489-90 körül készült Milánóban, Ludovico Sforza udvarában. Az ebben az időszakban megalkotott remekművek közé tartozik.

A rajz tulajdonosait Sir Thomas Lawrence angol festőig lehet visszakövetni.

Amikor Lawrence 1830-ban meghalt, a Medvefej a festő kereskedőjéhez, Samuel Woodburnhöz került, aki 1860-ban eladta a Christie's-nek. Először 1937-ben állították ki nyilvánosan, jelenlegi tulajdonosa 2008 óta birtokolja.

Leonardo da Vinci híres Medvefej vázlata Forrás: Christie’s2021

– mondta Ben Hall, az Old Master Paintings elnöke a LiveScience online tudományos portálnak. – A művet évszázadakon át a régi mesterek legkiválóbb gyűjtőinek tulajdonolták.

A Medvefej lesz az Exceptional Sale nevű, július 8-i londoni árverés fénypontja 8 és 12 millió font (akár 4,9 milliárd forint) közé becsült leütési árral.