Trombocitopénia- a vérlemezkék gyakori zavara

trombocita
Az első tünetek közt jelentkezhetnek a bőr és a nyálkahártyavérzések. Trombocitopénia esetén enyhébb sérülések alkalmával is nagy kiterjedésű véraláfutások jelentkezhetnek. Minél alacsonyabb a vérlemezkeszám a vérben, annál erősebbek a tünetek. Vér jelenhet meg a székletben és a vizeletben, és a menstruáció s vérzések is erősödhetnek. Kórosan alacsony trombocitaszám mellett kialakulhat spontán agyvérzés, illetve emésztőrendszeri vérzés is.
Vágólapra másolva!
A trombociták - azaz a vérlemezkék- a vér fontos alkotórészei, melyek lényeges szerepet töltenek be a véralvadási folyamatban. Éppen ezért alacsony mennyiségük súlyos gondokat okozhat, így azt kezelni szükséges. Hogy pontosan mi is az a trombocitopénia, mik okozhatják, illetve hogyan lehet kezelni, azt dr. Szélessy Zsuzsannától, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológus főorvosnőjétől tudtuk meg.
Vágólapra másolva!

A vér összetétele, trombociták szerepe

A vér alakos elemekből és plazmából áll- előbbiekhez tartoznak a vörösvértestek, a fehérvérsejtek, valamint a vérlemezkék, azaz a trombociták. A vöröscsontvelőben keletkező vérlemezkéknek nagy szerepük van a véralvadási folyamatokban. Sérülés esetén összecsapódnak és odatapadnak a károsodott érfalhoz, hogy csillapítsák a vérzést úgy, hogy véralvadási faktorokat és tapadást segítő anyagokat aktiválnak. Utolsó lépésként az oldott állapotú fibrinogén, oldahatatlan fibrinhálóvá alakulva lezárja a sérülést.

Amikor túl kevés a trombocita

Az alacsony trombocitaszám - trombocitopénia- komoly hatást gyakorol a vér alvadására, mivel, ha nincs elegendő vérlemezke, úgy nem képes a szervezet "dugót" képezni az a sérült érfalon, így a vérzés nem áll el időben. Oka lehet ritkán, veleszületett, genetikai defektus, de a szerzett forma jóval gyakoribb, mely felléphet enyhe és súlyosabb formában is. Szerzett esetben kiválthatják az állapotot gyógyszerek, a csontvelő betegségei (leukémia) rosszindulatú daganatok csontvelői áttétei. Bizonyos gyógyszerek nem a vérlemezke számát, hanem funkcióját, működését károsítják, blokkolják és ezért nem tud kialakulni a sérült erekben a vérzést megállító dugó. (pl. Rendszeresen szedett reuma gyógyszerek, lázcsillapítók, aszpirin, kalmopyrin) Nem ritka, hogy autoimmun oka van a vérlemezkeszám csökkenésnek (ITP-Immun ThrombocytoPenia)- ebben az esetben egy ellenanyag kötődik a vérlemezkékhez és az ilyen trombocitákat lépünk kivonja a keringésből. Persze a csontvelő folyamatosan termeli az újabb trombocitákat, ezért alacsonyabb számban ugyan, de részt tudnak venni a véralvadásban, mert a működésük kiváló.

Ezek a tünetek hívják fel rá a figyelmet

• Erős menstruáció
• Gyakori ínyvérzés/orrvérzés
• Vashiány
• Fáradtság, koncentrációs zavarok
• Apró bevérzések a bőrön (purpura), legfeltűnőbb a boka körül
• Étvágytalanság, fogyás
• Véres vizelet/széklet

Az első tünetek közt jelentkezhetnek a bőr és a nyálkahártyavérzések. Trombocitopénia esetén enyhébb sérülések alkalmával is nagy kiterjedésű véraláfutások jelentkezhetnek. Minél alacsonyabb a vérlemezkeszám a vérben, annál erősebbek a tünetek. Vér jelenhet meg a székletben és a vizeletben, és a menstruáció s vérzések is erősödhetnek. Kórosan alacsony trombocitaszám mellett kialakulhat spontán agyvérzés, illetve emésztőrendszeri vérzés is. Forrás: https://www.tromboziskozpont.hu/trombocitopenia

Derítse ki, mi okozza az alacsony vérlemezke számot és kezeltesse a problémát

Amennyiben valakinél trombocitopénia áll fenn, fontos a mögöttes okok felkutatása és annak kezelése (bizonyos esetekben csontvelő mintavételre is szükség lehet). A terápia a kiváltó ok mellett függ az állapot súlyosságától is- mondja dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológus főorvosnője. Enyhe esetekben elegendő lehet a megfigyelés, valamint a sérülésveszélyes munkák, sportok kerülése, súlyos esetben pedig gyógyszeres kezelés, műtét (pl. megnagyobbodott lép eltávolítása) lehet szükséges. Amennyiben gyógyszer okozza a problémát, úgy, ha lehetséges, annak abbahagyása és másra váltása indokolt. Fontos továbbá, hogy műtétek előtt mindenképp egyeztessen orvosával, még akkor is, ha nem alkalmaz semmilyen terápiát rá. Általában szteroid kezelés mellett vérlemezke-transzfúzió alkalmazásával, a műtétek szövődménymentesen elvégezhetőek, súlyos trombcitopénia esetén is.

(Forrás: Trombózis-és Hematológiai Központ
www.tromboziskozpont.hu)