Egy új, mélyreható tanulási megközelítés megbízhatóbb és hathatósabb előrejelzéseket eredményezhet a földrengésekkel kapcsolatban. A földrengések új, korai figyelmeztető rendszere a mesterséges intelligencia (AI) segítségével jósolja meg, hogyan mozog a talaj. A legfrissebb kutatások szerint néhány másodperccel korábban jelezheti azt, amikor jön az első rengés.

Néhány plusz másodpercet „nyer"

Amerika nyugati partvidékén már létezik egy hasonló, hagyományosabb számítási teljesítményt használó rendszer. Ezt a ShakeAlert névre hallgat és működési elve szerint a földrengés mozgásának első hullámait, az úgynevezett „P" hullámokat érzékeli, majd kiszámolja, hogy mikor érkeznek meg a rengés lassabban mozgó, „S" hullámai.
A még fejlesztés alatt álló új rendszert DeepShake-nek nevezték el, amely plusz néhány másodperces figyelmeztetést is ad majd a földrengés első rezgéseiről, illetve az azt követő, közvetlen rázkódásokról.

Néhány másodperccel korábban jelezné az új rendszer a földrengéseketForrás: YouTube

A DeepShake ehhez egyfajta mesterséges intelligencia-tanulást használ, hogy így azonosítsa a múltbeli földrengések mintáit annak előrejelzése érdekében, hogy

az új rengés hogyan fog haladni.

Ez gyorsabb feldolgozást és könnyebb általánosíthatóságot eredményezhet a különböző, földrengésekkel a leginkább sújtott régiókban.
A projekt kezdetén az volt a célunk, hogy „legyőzzük" azokat a földmozgás-előrejelzési egyenleteket, amelyeket jelenleg használnak az előrejelző programokhoz – mondta Avoy Datta, a Stanford Egyetem villamosmérnök-hallgatója a LiveScience online tudományos portálnak, aki a DeepShake-et fejlesztő csapat tagja volt. – A jelenleg rendelkezésre álló rendszerek általában nagyon lassúak, akár percekig vagy órákig is eltarthat a feldolgozás.

Hozzátette: a DeepShake modellnek ezzel szemben körülbelül 6,1 milliszekundumra van szüksége.

Univerzálisabb egyenleteket használ

Az új rendszer eredményeiről Avoy Datta és munkatársa, a Daniel Wu Amerikai Szeizmológiai Társaság virtuális találkozóján számolt be. Ahogy elárulták,  a program fejlesztéséhez egy aktív, kelet kaliforniai területet használtak, ahol 2019-ben 7,1-es erősségű rengést mértek.

Több mint 36 000 rengésből álló adatsort tápláltak az új rendszerbe,

majd a hálózatot úgy programozták, hogy nagyobb hangsúlyt tulajdonítson az egymást követő földrengéseknek, így korai figyelmeztető rendszerként is jobban teljesíthet.

Néhány másodperc rengeteg életet megmenthetForrás: Dodo Finance

Annak ellenére, hogy a DeepShake nem kapott információt a földrengés helyéről vagy típusáról, figyelmeztetni tudta a hálózat más szeizmikus állomásain történő remegésre 3-13 másodperccel azelőtt, hogy bekövetkezett volna – magyarázta Wu.

Bár ez hasonlít a ShakeAlert előzetes értesítéséhez, ám mégsem teljesen ugyanaz: az univerzálisabb egyenleteket használó DeepShake technológia emiatt jól használható az eddigi, piacon lévő technológiák kiegészítésére. A kutatók remélik, hogy kiterjeszthetik a rendszerüket más, esetleges rendszerhibák kijavítására is.