Aki macskatulajdonos, az pontosan tudja, hogy házikedvence imád dobozokban ülni. Most egy izgalmas tudományos projekt arra is bizonyítékot talált, hogy az állatok éppúgy szeretnek helyet foglalni egy-egy négyzet körvonalában, mint amennyire kedvelik a valódi dobozokat. Ez a kutatók szerint azt mutatja, hogy négylábú kedvenceinket könnyen becsaphatják az optikai csalódások.

A macskák szívesen ülnek be ösztönösen a dobozokba, ám ez a tulajdonság nem csak a házimacskákra érvényes. A Big Cat Rescue floridai állatmenhely szerint az oroszlánok, tigrisek, leopárdok és a hiúzok is szeretik a dobozokat.

Most azonban úgy tűnik, hogy ez a késztetés nem korlátozódik a háromdimenziós, valós dobozokra.

A macskarajongók már rengeteg fotót közzétettek az egyik közösségi oldalon, amelyekből kiderült, hogy már a négyzetek körvonalainak a padlóra ragasztása is arra ösztönözheti a macskákat, hogy belelépjenek abba.

Így tesztelték a macskák "áldobozok" iránti vonzalmátForrás: Tara McCready

Miután meghallgattam egy előadást arról, hogy a kutyák hogyan reagálnak a vizuális illúziókra, hazatérve a szobatársam macskáját figyelve arra lettem kíváncsi, hogy vajon a cicák is hajlandóak lennének-e beleülni egy, a földre festett négyzetbe – mondta Gabriella Smith, a New York-i Hunter College kutyaközpontjának állati megismerési tudósa a LiveScience online tudományos portálnak.

Smith és munkatársai köröket rajzoltak a padlóra, ám eltávolítottak azokból az egyes körök egynegyedének megfelelő ék alakú részt, hogy az a négyzet körvonalait sugallja.
A tudósok több mint 560 macska tulajdonost kértek meg a közösségi média révén, hogy vegyenek részt a projektben. Az önkéntesek hat nap alatt papírral, ollóval és vonalzókkal készítették el a négyzet alakú körvonalakat. Miután a macskatulajdonosok a padlóra ragasztották a formákat, beengedték az állataikat a szobába, ám a szemüket napszemüveggel takarták el. Az eseményeket videófelvételen rögzítették. Az önkéntes tesztet végül harminc gazdi teljesítette.

A macskák mindenféle dobozva szeretnek beleülniForrás: Pinterest

Az Applied Animal Behavior Science tudományos szaklapban publikált tanulmányban a kutatók azt találták, hogy a kísérlet során a macskafélék hétszer választották az illuzórikus négyzetet, nyolcszor pedig az igazi dobozokat.
Ez azt jelezi, hogy a macskák fogékonyak az illúzióra – magyarázta Smith. – A felfedezés tájékoztat bennünket a látásuk evolúciójáról is, különös tekintettel a kontúrokra való érzékenységükre.

A tudósok azonban megjegyezték, hogy szívesen megnézték volna még több macska reakcióját a tanulmány során. Ezért szeretnék újra elvégezni a kísérleteket, még több macskatulajdonost bevonva a vizsgálatba.