4 gyakori tévhit az allergia kezeléséről

allergia
Kezeletlen allergia esetén az nyálkahártya tartós gyulladása miatt krónikus orrmelléküreg-gyulladás is kialakulhat. Szövődményeként gyakran jelentkezik asztma, illetve újabb allergiák is megjelenhetnek. Gyakoribb légúti betegségekkel is számolhatunk, illetve egyértelműen rontja az életminőséget, ha éjszaka nem tudjuk kipihenni magunkat, ha a könnyező, viszkető szemek miatt időnként elhomályosul a látásunk, de a napközbeni köhögési vagy tüsszögési rohamok a munkavégzést is befolyásolják.
Vágólapra másolva!
Az interneten, különböző médiumokban sok információt találhatunk, hallhatunk, ami egyrészt előnyös, hiszen több ismeretet szerezhetünk a betegségünkről és a kezeléséről. Laikusként azonban nehéz megkülönböztetni a tényeket a tévhitektől. Dr. Moric Krisztina allergológus, fül-orr-gégész, a Budai Allergiaközpont főorvosa az allergiával kapcsolatos gyakori tévedéseket segített tisztázni.
Vágólapra másolva!

Rossz immunrendszer?

A rendeléseken az egyik leggyakoribb kérdés, amit a betegek feltesznek, hogy rossz-e az immunrendszerük, emiatt jelentkeznek-e az allergiás panaszaik. Az allergia azonban épp az immunrendszer egyfajta túlműködése és nem immunhiány miatt jelentkezik, ahogy ezt sokan gondolják. Allergia esetében tehát egyáltalán nem célunk az immunrendszer sokat emlegetett erősítése, az immunerősítő készítmények szedése.

Allergiás reakció esetén a szervezetben hisztamin szabadul fel, az antihisztamin ennek hatásait, az általa okozott tünetek kialakulását gátolja meg. Antihisztamin szedése javasolt, ha a beteg az allergiás szénanátha miatt tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, orr-és szemviszketés tüneteitől szenved. Emellett hatásosan enyhíthetjük vele a rovarcsípések miatt jelentkező viszketés, a csalánkiütés, viszkető ekcéma, a náthás, meghűléses panaszokat és az allergiás kötőhártya-gyulladás tüneteit is, de allergiás asztma esetén is fontos szerepe van a kezelésben. Forrás: https://www.allergiakozpont.hu/immunterapia#kinek_javasolt_az_immunterapia

Parlagfű allergiát parlagfűvel kezelni

Sokakat elbizonytalanítanak az évről évre megjelenő, magukat „természetes" módszerként hirdető megoldások az allergia kezelésére. Ennek egyik szélsőséges példája, amikor az allergiás számára annak a növénynek, vagy a főzetéből készített tea, lekvár rendszeres fogyasztását javasolják, amire allergiás.

A „hozzászoktatni a szervezetet az allergénhez" létező eljárás az orvostudományban is, allergén immunterápia néven ismert az eljárás, amelynek során a beteg magának

az allergénnek a tisztított kivonatátat szedi, amire allergiás, szigorúan ellenőrzött, higított formában

.A 3-5 éves kezeléssel a beteg eléri, hogy ne jelentkezzenek az allergiás tünetei. Ezt a kezelést alapos orvosi kivizsgálás, allergiavizsgálat előzi meg, gyermekeknél is alkalmazható, több évtizede létező, megbízható kezelési mód.

Dr. Moric Krisztina hangsúlyozza, hogy az allergén immunterápiánál a beteg adott mennyiséget cseppent vagy tablettát tesz a nyelve alá, ahonnan a hatóanyag felszívódik. Az allergén mennyisége pontosan szabályozott és ismert, felszívódása, szervezetbe jutása kontrollált, így a kezelés biztonságos. Az egyéb, az allergén növény fogyasztását vagy belélegzését hirdető gyógymódok esetében az allergén mennyisége nem kontrollált, illetve adott esetben akár nem is tartalmazza magát az allergént, csak pl. a növény levelét, így igen kérdéses annak a valódi hatása.

Más esetben, pl. a belélegzésnél, pedig akár súlyos allergiás tünetekhez, életveszélyes asztmás rohamhoz is vezethet, ezt nem érdemes kockáztatni. Persze mindig vannak kivételek, az egyéni tolerancia is különböző.

Az immunterápia segítségével az allergiás beteg immunrendszere megtanulja elviselni a betegségét kiváltó allergén jelenlétét, valamint az immunreakció lefolyásának megváltoztatásával részben megakadályozza azt, hogy újabb dolgokra allergiássá váljon, és a vizsgálatok szerint számottevő mértékben csökkenti a súlyosabb allergiás betegség, az allergiás asztma kialakulását. Forrás: Science Photo Library/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Science Photo Library

Allergén immunterápia - egyszerre több allergénre is lehet

Az allergén immunterápiás kezelést az is elkezdheti, akinél nemcsak egy, hanem több allergia is fennáll. Ilyen esetben tehát a kezelés ideje nem duplázódik, vagy triplázódik, hanem mint egyéb esetben is, 3-5 évig tart. Léteznek ugyanis kombinált készítmények, pl. parlagfű-fekete üröm vagy nyírfa-mogyorófa-égerfa is. A kutatások folyamatosan zajlanak, az Egyesült Államokban például már tesztelés alatt van az egy időben kettő, nem kombinált készítménnyel való allergén immunterápiás kezelés, melyről jó eredményekkel számoltak be, így várhatóan hamarosan hazánkban is elérhető lesz a kezelésnek ezen formája is.

Az antihisztamin nem segít, ha az allergiás reakció legsúlyosabb, életveszélyes formája áll fenn: az anafilaxia. Ezt jelzi, ha a beteg nehezen veszi a levegőt, gége-, nyelv-, ajakduzzanata van, sápadt, verejtékezik, szédül. Ilyen esetben ne antihisztamint adjunk, hanem hívjunk azonnal orvosi segítséget! Ha van a betegnél adrenalin injekció, használjuk. Az önbelövős készülékkel a hatóanyagot a comb izomzatába kell bejuttatni. Ez segít megelőzni az életveszélyes állapot kialakulását, a szakértő segítség megérkezéséig. Forrás: https://www.allergiakozpont.hu/pollenallergia

Keresztallergia vagy ételallergia?

Sajnos jellemző, hogy a betegek gyakran öndiagnózis alapján feleslegesen diétáznak. A megszorításokkal nemcsak a mindennapjaikat nehezítik meg, de az egyoldalú táplálkozás hiányállapotokhoz is vezethet. A diéta oka, ha valamilyen étel fogyasztását követően szájüregi tünetek jelentkeznek. Bizsergés, égő érzés, torokviszketés, akár szájüregi ödéma. Ezeknél a tüneteknél sokan ételallergiára gondolnak, ezért aztán inkább nem fogyasztják a problémás élelmiszert.

Pollenallergiásoknál a keresztallergia is okozhat ilyen tüneteket, például a parlagfű allergiásoknál a görögdinnye, vagy a nyírfapollen allergiásoknál az alma okozhat panaszokat, ezt nevezzük orális allergia szindrómának.

A keresztallergia azt jelenti, hogy bizonyos anyagok képesek más anyagot helyettesíteni, utánozni, ami az allergiás tünetek megjelenését eredményezheti. Egyik leggyakoribb, és talán legismertebb a görögdinnye-parlagfű keresztallergia. A keresztallergia hátterében az anyagok kémiai szerkezetének hasonlósága áll. Olyan kicsi a két anyag közötti különbség, hogy sok szervezet, különösen akkor, ha már fokozottan érzékeny az egyik anyagra, nem tud különbséget tenni közöttük. Forrás: https://www.allergiakozpont.hu/keresztallergia

Dr. Moric Krisztina elmondta, hogy pontos diagnózist lehet megállapítani egy vérvizsgálat segítségével. Molekuláris allergiateszttel meg lehet határozni, hogy a tüneteket keresztallergia vagy ételallergia okozza-e. Keresztallergia esetén az allergén immunterápia segíthet megszüntetni a panaszokat.

Ételallergia esetén súlyosabb, akár életveszélyes reakció is felléphet, ezért itt nagyon szigorú diétára van valóban szükség.

A diagnózist követően ezért ilyen esetben az orvos felírja az anafilaxia esetén azonnal alkalmazandó adrenalin injekciót is, amit a betegnek mindig magánál kell tartania.

(Forrás: Budai Allergiaközpont
www.allergiakozpont.hu)